Računalništvo, telefonija
14.10.2018 12:16

Deli z drugimi:

Share

Bodite zelo pozorni pri porabi Microsoftovega orodja za čiščenje trdega diska!

Programsko orodje »Disk Cleanup« po novem briše tudi vsebino mape »Downloads« oziroma »Prenosi«.
Programsko orodje »Disk Cleanup« po novem briše tudi vsebino mape »Downloads« oziroma »Prenosi«.

Operacijski sistem Windows 10 občasno potrebuje tudi čiščenje. Za ta namen lahko uporabimo priročno programsko orodje »Disk Cleanup«, ki je že del operacijskega sistema. S tem orodjem bomo lahko na preprost način odstranili vse odvečne datoteke, kot so na primer začasne datoteke, ki nastanejo pri brskanju po svetovnem spletu. S tem pristopom bomo lahko pridobili kar nekaj prostora na našem trdem disku.

Če pa boste vaš operacijski sistem Windows 10 posodobili na October 2018 Update, vam priporočamo dodatno previdnost pri uporabi programskega orodja »Disk Cleanup«. Programerji podjetja Microsoft so namreč na seznam »odvečnih« datotek uvrstili tudi mapo »Downloads« oziroma »Prenosi«. Če pri čiščenju trdega diska ali pogona Solid State torej ne bomo previdni, nam bo orodje samodejno izbrisalo vse datoteke iz omenjene mape, vključno s programi, slikami, dokumenti, gonilniki in še mnogo več.

Če torej uporabljate Microsoftov operacijski sistem Windows 10, dodatna previdnost seveda nikakor ne bo odveč. Ker pa je bila nagradna October 2018 Update začasno ustavljena, obstaja verjetnost, da novega programskega orodja »Disk Cleanup« še nimate. Tega boste prejeli takoj, ko bo posodobitev ponovno na voljo za prenos in ko jo boste uspešno namestili na vaš namizni ali prenosni računalnik.


Prijavi napako v članku