Računalništvo, telefonija
01.02.2020 11:12
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Windows 7 postal odprtokodni?

Bo Windows 7 postal odprtokodni?
Bo Windows 7 postal odprtokodni?

Verjetno ste že seznanjeni s tem, da je Microsoft nedavno operacijskemu sistemu Windows 7 po desetih letih dokončno odrekli uradno podporo. Uporabniki zastarelega sistema so ostali brez vseh varnostnih popravkov, saj je bila brezplačna podpora za operacijski sistem Windows 7 14. januarja dokončno odpravljena. Za podjetja, ki želijo obdržati operacijski sistem Windows 7 tudi v letu 2020 in dlje, pa je na voljo plačljiva podpora.

Ker pa operacijski sistem Windows 7 še vedno uporablja 32 odstotkov uporabnikov osebnih računalnikov širom sveta, je organizacija Free Software Foundation Microsoft zaposlila, da bi še vedno priljubljen sistem postal odprtokoden. S tem bi računalniški gigant dejansko izpolnil obljubo, da bo postal bolj naklonjen odprti kodi. Uporabniki pa bi lahko bili deležni brezplačnih varnostnih posodobitev, ki bi jih zanje pripravljali programerji širom sveta.

Mnogi poznavalci so prepričani, da je dejansko zelo malo možnosti, da bi operacijski sistem Windows 7 postal odprtokoden. S tem bi se namreč podjetje Microsoft moralo odreči številnim patentom, ki so še vedno del zastarelega sistema. Poleg tega bi lahko konkurenca pridobila pomembne podatke, s katerimi bi lahko ustvarila operacijske sisteme, ki bi lahko brez težav konkurirali operacijskemu sistemu Windows 10.


Prijavi napako v članku