Računalništvo, telefonija
22.04.2010 15:54
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Slovenija subvencionirala nakup novih digitalnih televizijskih sprejemnikov in pretvornikov?

Podarjenemu konju se ne gleda v zobe, a ne?
Podarjenemu konju se ne gleda v zobe, a ne?

Zakon o digitalni radiofuziji določa, da se najkasneje do konca letošnjega leta izklopijo vsi prizemni analogni televizijski oddajniki v Sloveniji in se v celoti preide na digitalno televizijsko oddajanje. To posledično pomeni, da bodo morali tisti, ki za sprejemanje televizijskih programov uporabljajo sobne ali strešne antene, kupiti nov televizor ali digitalni pretvornik s podporo standardu DVBT mpeg4.

Medtem ko so se številne evropske države ob prehodu na digitalno televizijo odločile subvencionirati nakup novih televizorjev in pretvornikov vsem državljanom, naj bi slovenska vlada s subvencijami priskočila na pomoč le socialno ogroženim. Kdo natančno bo upravičen do subvencije, pa bo znano šele tedaj, ko bosta Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Ministrstvo za delo našla skupen jezik.

Po vsej verjetnosti bodo subvencije v višini okoli 50 evrov deležni vsi, ki so sicer oproščeni plačila prispevka RTV. Takih uporabnikov naj bi bilo pri nas nekaj manj kot deset tisoč. Čeprav si socialno ogroženi s subvencijo ne bodo mogli privoščiti ravno nakupa novega digitalnega televizijskega sprejemnika, jim bo zagotovo precej olajšana pot do digitalnega pretvornika s podporo standardu DVBT mpeg4.


Prijavi napako v članku