Operacijski sistemi
30.12.2014 12:07

Deli z drugimi:

Share

Bo Microsoft omogočil neposredno nadgradnjo iz Oken XP na Windows 10?

Pirati položili prste na Windows 10 za končne uporabnike!
Pirati položili prste na Windows 10 za končne uporabnike!

Najnovejša raziskava analitskega podjetja StatCounter je pokazala, da zastareli in nepodprti operacijski sistem Windows XP še vedno uporablja 9,82 odstotkov uporabnikov namiznih in prenosnih računalnikov širom sveta (bit.ly/Win-XP-Share). Zaradi tega so se v javnosti že pojavile govorice, da naj bi računalniški gigant uporabnikom zastarelega operacijskega sistema Windows XP omogočil neposredno nadgradnjo na prihajajoči sistem Windows 10. S tem naj bi bila uporabnikom zastarelega operacijskega sistema dejansko omogočena enostavna nadgradnja, saj bi namestitveni program poskrbel za to, da bi se pomembni podatki uporabnika pri nadgradnji ohranili.

Pri podjetju Microsoft spletnih govoric vsaj zaenkrat še ne želijo komentirati, čeprav sama zamisel ne bi bila slaba, saj bi s tem bistveno pripomogel k hitri rasti deleža novega operacijskega sistema. Uporabniki operacijskega sistema Windows XP pa bi s tem pridobili vrsto novih in nadvse zanimivih možnosti. Med njimi bo zagotovo izstopala namizna različica digitalne asistentke Cortana, ki bo nadomestila namizno različico spletnega iskalnika Bing in uporabnikom omogočila upravljanje z računalnikom zgolj z uporabo glasovnih in tekstovnih ukazov. Namizna Cortana bo namreč podpirala klice in razumela naravni jezik ter omogočala upravljanje s koledarjem, opomniki, alarmi, zemljevidi, vremensko napovedjo, zaganjanjem aplikacij, predvajanjem glasbe in podobno. Novost bo ponujala tudi boljšo integracijo s spletnima trgovinama Xbox Music in Xbox Video, kar bo precej olajšalo nakup legalnih glasbenih datotek in filmskih posnetkov.

Nadgradnja iz operacijskega sistema Windows XP na Windows 10 bi bila seveda mogoča le, če bi uporabnik razpolagal s strojno opremo, ki bi bila združljiva z novim operacijskim sistemom. Večina računalniških sistemov z Okni XP tem zahtevam ne ustreza, saj večinoma gre za računalniške sisteme, ki so starejši od šestih let.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku