Facebook
13.07.2012 07:15

Deli z drugimi:

Share

Bo Facebook postal največja banka na svetu?

Facebook očitno želi pridobiti še nadzor nad financami njihovih uporabnikov.
Facebook očitno želi pridobiti še nadzor nad financami njihovih uporabnikov.

V začetku letošnjega leta se je špekuliralo, da bo Facebook uvedel lastno denarno valuto. Z njo naj bi bilo mogoče na svetovnem spletu plačevali tako storitve kot blago. Poleg tega naj bi uporabnikom ponudil celo program zvestobe. Najnovejše informacije, ki so pred kratkim priromale na svetovni splet, pa kažejo na to, da priljubljeno družbeno omrežje resno razmišlja v smeri odlikovanja lastnega sistema za plačevanje in nakazovanje denarja.

Facebookova finančna storitev naj bi močno spominjala na priljubljen PayPal. Z njo naj bi bilo namreč mogoče plačevati tako spletne storitve kot fizično blago. Preko nje naj bi bilo mogoče celo prejemati denarna nakazila. Če bi novost zaživela, kar ob milijardnem številu uporabnikov skoraj ne gre dvomiti, bi Facebook postavil temelje za oblikovanje čistokrvne banke. To dejansko pomeni, da bi uporabniki lahko svoj denar, namesto v klasičnih bankah, hranili kar v banki trenutno najbolj priljubljenega družbenega omrežja.

Za ta namen naj bi se vodilni podjetja Facebook že sestali z eno od vodilnih avstralskih bank. Ti naj bi se dogovarjali predvsem o pogojih sodelovanja. Če se bodo »ujeli«, bi lahko poskusno finančno storitev priljubljenega družbenega omrežja ugledali že proti koncu leta. Vprašanje tu je, kako se bodo uporabniki odzvali na novost. Tu gre pričakovati, da bodo na primer Američani brez težav Facebooku zaupali ves svoj denar, v Evropi pa bodo uporabniki po vsej verjetnosti zelo zadržani. Kaj pa vi? Bi Facebooku zaupali vaš težko prigarani denar?


Prijavi napako v članku