Računalništvo, telefonija
26.02.2018 19:51

Deli z drugimi:

Share

BMW si želi spremeniti naš telefon v avtomobilski ključ

BMW si želi spremeniti naš telefon v avtomobilski ključ
BMW si želi spremeniti naš telefon v avtomobilski ključ

Prav tako kot lahko v zadnjih nekaj izdajah CES-a (“Consumer Electronics Show”) spremljamo porast prisotnosti avtomobilistov, tudi MWC (“Mobile World Congress”) vedno več teže namenja novim “in-car” tehnologijam. BMW je že kar nekaj let stalni gost Barcelone in tudi letos je na svojem zdaj že tradicionalnem mestu predstavil nekaj najbolj aktualnih inovacij, med katerimi lahko najdemo zanimive trenutne tehnologije in tehnologije, ki se še razvijajo. Za nekaj od teh tehnologij BMW verjame, da bodo spreminjale način, kako bomo v prihodnosti vozili tako avtomobile kot tudi druga prevozna sredstva.

Najbolj odmevna novost, ki jo BMW predstavlja na letošnjem MWC-ju je avtonomni i3 eletrični avtomobil, ki ga lahko prikličemo kar preko telefona. Ko vozilo prispe do lokacije, kjer se nahajamo, preprosto zasedemo zadnji sedež in uživamo v razkošnem multimedijskem sistemu, ki nam ga ponuja BMW. V demo verziji na MWC-ju je bil sicer predstavljen popolnoma avtonomen avtomobil brez človeka za volanom, vendar je dejstvo, da bomo morali na takšna vozila na cestah še počakati nekaj časa. Prej omenjeni multimedijsko-zabavni sistem nam med drugim omogoča, da upravljamo z nekaj funkcijami vozila – zaklepanje in odklepanje vrat itd. Ko dosežemo želeni cilj, zapustimo vozilo, zaklenemo vrata in avtomobil sam najde prosto parkirno mesto.

Kot smo že omenili bo do takrat, ko bo predstavljena tehnologija dejansko na voljo za masovno uporabo potrebnega še kar nekaj časa. V bližnji prihodnosti pa nam BMW pripravlja možnost odklepanja/zaklepanja BMW-jev z digitalnim ključem BMW Digital Key, s katerim bomo lahko tudi prižgali/ugasnili vozilo. Verjetna ena najbolj zanimivih lastnosti pri tem digitalnem ključu je, da ga bomo lahko “delili” z do petimi osebami. To pomeni, da bo lahko recimo več družinskih članov imelo ključ istega vozil kar na svojem telefonu. Predstavljena novost je načrtovana za voznike BMW-jev za julij 2018. Kot vse kaže bo sistem kompatibilen zgolj s Samsungovimi telefoni (za začetek), je pa to nekaj, kar recimo Tesla redno uporablja že dalj časa.

BMW med drugim letošnji MWC izkorišča za predstavitev druge izdaje eSIM-a za vse vozila (kot dodatek tisti, ki je od leta 2016 v vseh BMW-jevih modelih). Na tak način bodo vozniki oz. lastniki vozil lahko svoje telefonske pogodbe povezali z avtomobili. Glavna ideja za to tehnologijo je, da lahko avtomobil direktno sprejema klice in uporablja obstoječe podatkovne količine za dodajanje Wi-Fi vročih točk. Prav tako kot bodo pametni telefoni v bodoče omogočali uporabo dveh ali več e-SIM kartic za povezavo na različne ponudnike mobilne telefonije, bodo isto omogočali avtomobili.


Prijavi napako v članku