Računalništvo, telefonija
18.12.2009 11:11

Deli z drugimi:

Share

Blu-Ray Disc Association potrdil specifikacije za tridimenzionalni Blu-Ray

Format Blu-ray naj bi bil še posebej pisan na kožo predvajanju visokokakovostnih tridimenzionalnih filmov.
Format Blu-ray naj bi bil še posebej pisan na kožo predvajanju visokokakovostnih tridimenzionalnih filmov.

Podjetje CyberLink, ki je svojo programsko opremo za predvajanje filmskih posnetkov PowerDVD opremilo s tridimenzionalno tehnologijo Sensio 3D, je pred kratkim najavilo namero, da skupaj s podjetjem AMD za računalniški sejem CES 2010 pripravi novo specifikacijo, ki bo omogočala shranjevanje videoposnetkov z navidezno tretjo dimenzijo tudi na optične medije Blu-Ray. Za enako potezo se je pred časom odločilo tudi konkurenčno podjetje Nvidia, saj je najavilo, da bodo njegove grafične kartice GeForce in tehnologija 3D Vision polno združljive s tridimenzionalnimi optičnimi zgoščenkami Blu-Ray.

Kljub temu je organizacija Blu-Ray Disc Association (BDA), ki je konec maja pričela postopek za standardizacijo specifikacij, ki bodo omogočile shranjevanje videoposnetkov z navidezno tretjo dimenzijo na optične medije Blu-Ray, brez večjih zapletov in posebnih dogovarjanj “enostransko” potrdila specifikacije za tridimenzionalni Blu-Ray. To nalogo je organizacija »zaupala« programski opremi Multiview Video Coding, ki med drugim nudi podporo tudi polni ločljivosti HD (1080p).

Pri programski opremi Multiview Video Coding gre pravzaprav za modifikacijo kompresijskega standarda H.264/MPEG-4 AVC, kar pomeni, da bo tridimenzionalne filmske posnetke Blu-Ray mogoče predvajati tudi v obstoječih predvajalnikih Blu-Ray. Za spremljanje visokoločljivih tridimenzionalnih slik pa bomo potrebovali še običajni televizijski sprejemnik s povprečno frekvenco vsaj 120 sličic na sekundo in seveda nepogrešljiva elektronska očala. Prvi tridimenzionalni filmski posnetki Blu-Ray naj bi bili naprodaj že v prvi polovici naslednjega leta.


Prijavi napako v članku