Računalništvo, telefonija
03.09.2012 05:46
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bitconi vredni več milijonov evrov izpuhteli v piramidni shemi

Kriminalci v navidezni denarni valuti Bitcoin vidijo svojo "prihodnost".
Kriminalci v navidezni denarni valuti Bitcoin vidijo svojo "prihodnost".

Velika dolžniška kriza širom sveta je priljubljenost navidezne denarne valute Bitcoin povzdignila med zvezde. Ta namreč »zadaj« nima centraliziranega izdajatelja in omogoča anonimno spletno plačevanje. Glavna prednost valute Bitcoin je tudi v hitrosti. Prenos denarja se namreč pogosto izvede v pičlih nekaj urah. Vrednost navidezne denarne valute Bitcoin se trenutno giblje okrog preračunanih osem evrov.

Takoj za tem, ko je podjetje BitInstant napovedalo, da bo za uporabnike Bitcoina pripravilo tako debetne, kot kreditne kartice, se je v praksi pokazalo, da ta žal ni »odporna« na klasični kriminal. Največjo goljufijo z denarno valuto Bitcoin doslej je namreč pred kratkim izvedlo podjetje Bitcoin Savings & Trust. To je uporabnike nagovarjalo, da denar »parkirajo« pri njem z namenom, da bo ta denar plemenitil z naložbami. Ker je podjetje za to ponujalo kar 7-odstotno obrestno mero na dan, bi moralo biti vsakemu slehernemu uporabniku kristalno jasno, da gre za goljufijo.

Vsi uporabniki svetovnega spleta žal ne znajo misliti s svojo glavo in že obljuba po visokem dobičku (čeprav nerealnem) jih zlahka premami. Podjetje Bitcoin Savings & Trust je uporabnike premamil na način, da jim je redno izplačeval obresti. To žal ni bil presežek pridelanega dobička, ampak denar iz novih vložkov, saj je šlo za klasično piramidno oziroma tako imenovano prepovedano Ponzijevo shemo. Ko je nepridiprav nabral preračunanih 4,8 milijonov evrov, je razglasil likvidacijo in z denarjem izginil neznano kam. Mnogi verjamejo, da ukradene Bitcoine lastniki ne bodo več videli.


Prijavi napako v članku