Matične plošče
20.07.2009 08:33

Deli z drugimi:

Share

BIOS z Moblinom

Intel Moblin bo kmalu vgrajen kar v strojno kodo osnovnih plošč!
Intel Moblin bo kmalu vgrajen kar v strojno kodo osnovnih plošč!

Podjetje Phoenix Technologies je na začetku leta pripravilo nadvse zanimivo programsko opremo HyperSpace, ki omogoča poganjanje enostavnejših programov (spletni brskalnik, predvajalnik večpredstavnostnih vsebin in drugih) pred, med ali po zagonu operacijskega sistema. Nova različica HyperSpaca, ki bo na voljo kmalu, pa ne bo več temeljila na osnovi odprtokodnega operacijskega sistema Linux, ampak na vse bolj priljubljeni Intelovi platformi Moblin.

Zagon sistema in programov se bo izvedel tako rekoč v trenutku (do največ dve sekundi), kar bo pisano na kožo predvsem tistim računalničarjem, ki računalnik uporabljajo le za enostavnejša opravila, kot so deskanje po svetovnem spletu, poslušanje glasbe, pisanje dokumentov in podobno.

Za varno izvajaje aplikacij v navideznem okolju bo zadolžena tehnologija HyperCore, ki je kot nalašč za poganjanje protivirusnih in drugih varnostnih rešitev. Omenjena tehnologija bo koristila prednosti virtualizacijske tehnologije, ki je vgrajena v novejših procesorjih podjetij AMD in Intel ter bo podpirala vse klasične mrežne povezave (vključno z WLAN-om).

S prenovljeno programsko opremo HyperSpace nam ne bo potrebno neprestano iskati proste vtičnice, saj bomo lahko z njo podaljšali avtonomijo prenosnika do kar trideset odstotkov. Novinec nas bo lahko tudi samodejno in v trenutku povezal z razpoložljivim brezžičnim omrežjem, ter zagotovil hiter dostop do priljubljenih storitev, kot so Gmail, Facebook, Flickr in YouTube.

Platforma Moblin, vgrajena v strojni kodi BIOS, bo računalničarjem prinesla tudi grafično okolje Xfce in upravljavec osebnih podatkov Pimlico. Novost naj bi bila vgrajena v številne prihajajoče izdelke vseh vidnejših proizvajalcev žepnih računalnikov, kot so na primer Acer, MSI in Asus. Novinec naj bi bil povsem pisan na kožo tudi mobilnim internetnim napravam MID, miniaturnim prenosnim računalnikom UMPC in drugim prenosnim napravam, ki temeljijo na osnovi Intelovih procesorjev Atom.


Prijavi napako v članku