Programska oprema
13.03.2013 15:33
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Biometrični senzorji, tiskani direktno na kožo

Podjetje MC10, ki je najbolj poznano po nošeni elektroniki namenjeni atletom, pripravlja diagnostično medicinsko nalepko z imenom biostamp.
Naprava nalepljena na kožo lahko meri uporabne medicinske podatke.
Naprava nalepljena na kožo lahko meri uporabne medicinske podatke.

Ustvarjalec in soustanovitelj podjetja MC10, John Rogers, je dovršil dizajn biosenzorja iz oblike elastične nalepke v obliko, ki se stiska neposredno na kožo. Bio-nalepka je skupek vezij in senzorjev, ki merijo elektrofiziološke podatke, kot so temperatura kože in stanje hidracije. Tanko, raztegljivo elektroniko biometričnega senzorja lahko združi s komercialno dostopnimi materiali za vezavo v obliki sprejev za direkten nanos.

Rogers je s prejšnjega modela odstranil elastično ozadje in vezja namestil direktno na kožo. S tem so napravo stanjšali na le tridesetinko debeline originalne, že zelo tanke, nalepke. To dodatno stanjšanje omogoča, da se naprava še toliko bolj prilega obliki človeške kože, s čimer postane tudi odporna na tuš in plavanje. Po dveh tednih se izloči z naravnim lupljenjem kože.

Nova bio-nalepka še ne bo na voljo kmalu, saj se Rogers še vedno ukvarja z njenim brezžičnim napajanjem in komunikacijo. Ko bo rešil te dve težavi, obstaja dobra možnost, da bomo to napravo ugledali kot komercialni izdelek.


Prijavi napako v članku