Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
27.03.2023 15:09

Deli z drugimi:

Share

Bill Gates: Umetna inteligenca je najpomembnejši tehnološki napredek zadnjih desetletij

Gates je poudaril, da bo treba usmeriti AI tehnologijo v reševanje največjih svetovnih težav, kar lahko zagotovijo zanesljiva finančna sredstva in prave politike vlad in filantropije.

Soustanovitelj Microsofta, Bill Gates, pravi, da je razvoj umetne inteligence (AI) najpomembnejši tehnološki napredek v zadnjih nekaj desetletjih. V blog objavi je dejal, da je dotična tehnologija tako temeljna kot razvoj mikroprocesorja, osebnega računalnika, interneta in mobilnega telefona.

Umetna inteligenca bo spremenila način, kako ljudje delajo, se učijo, potujejo, prejemajo zdravstveno oskrbo in komunicirajo med seboj,” je dejal.

Pisal je o tehnologiji, ki jo uporabljajo orodja, kot je klepetalni robot ChatGPT.

ChatGPT je klepetalni robot, ki ga je razvilo podjetje OpenAI in je programiran tako, da odgovarja na vprašanja s pomočjo naravnega, človeku podobnega jezika.

Januarja 2023 je ChatGPT ekipa prejela večmilijardno naložbo od Microsofta, kjer gospod Gates še vedno deluje kot svetovalec.

Vendar to ni edini klepetalni robot, ki ga poganja umetna inteligenca, saj je Google nedavno predstavil konkurenta Barda.

Gospod Gates je dejal, da se je srečeval z OpenAI ekipo, ki stoji za umetno inteligenco, ki poganja klepetalnega robota ChatGPT, že od leta 2016.

V svojem blogu je Gates dejal, da je izzval ekipo OpenAI leta 2022, da izobrazi umetno inteligenco, ki bi lahko opravila izpit AP Biologije, približno enakovreden izpitu na ravni magisterija, pri čemer je bil strogo določen pogoj, da umetna inteligenca ne bi bila posebej izobraževana za odgovarjanje na vprašanja iz biologije.

Nekaj mesecev kasneje so razkrili rezultate – skoraj popoln rezultat, je dejal Gates, pri čemer je AI izgubil le eno točko od 50. Po izpitu je Gates vprašal umetno inteligenco, naj napiše odgovor očetu bolnega otroka. “Napisal je premišljen odgovor, ki je bil verjetno boljši od večine od nas v sobi”, je dejal. “Vedel sem, da sem pravkar videl najpomembnejši napredek v tehnologiji od grafičnega uporabniškega vmesnika (GUI).” GUI je vizualni prikaz, ki omogoča osebi interakcijo z ikonami in slikami, namesto prikaza, ki prikazuje le besedilo in zahteva vnos ukazov. Njegov razvoj je v 80. letih prejšnjega stoletja privedel do operacijskih sistemov Windows in Mac OS ter ostaja ključni del računalništva. In gospod Gates meni, da bo tehnologija AI privedla do podobnih napredkov.

Prihodnost umetne inteligence

Gospod Gates, ki je med drugim tudi soustanovitelj dobrodelne fundacije Bill & Melinda Gates, je pozval vlade, naj sodelujejo z industrijo, da “omejijo tveganja” umetne inteligence, vendar je dejal, da se lahko tehnologija uporabi za reševanje življenj.

Izboljšave, ki jih prinaša AI, bodo še posebej pomembne za revne države, kjer se zgodi večina smrti otrok mlajših od 5 let“, je zapisal. “Mnogi ljudje v teh državah se ne morejo posvetovati z zdravnikom in AI bo pomagal zdravstvenim delavcem, ki jih srečajo, da bodo bolj produktivni.”

Kot nekaj primerov je navedel pomoč pri ponavljajočih se nalogah, kot so urejanje zavarovalnih zahtevkov, papirjev in beleženja.

Gates pa je pozval k ciljnemu pristopu k tehnologiji AI v prihodnosti. “Tržne sile ne bodo naravno proizvajale izdelkov in storitev umetne inteligence, ki bodo pomagale najrevnejšim,” je dejal. Bolj verjetno je ravno nasprotno.

Z zanesljivim financiranjem in pravilnimi politikami lahko vlade in filantropija zagotovijo, da se AI uporablja za zmanjšanje neenakosti. “Kot svet potrebuje svoje najbolj brihtne ljudi, osredotočene na svoje največje težave, bomo potrebovali najboljše AI na svetu za reševanje največjih težav.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Google umetna inteligenca ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Diamantni partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35