Računalništvo, telefonija
03.12.2009 09:47
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Banka Koper v sodelovanju s podjetjema MasterCard Europe in Mobitel premierno predstavila brezstično plačevanje

MasterCard PayPassTM za preprosto, hitro in varno plačilo izdelkov le s približanjem plačilne kartice ali mobilnega telefona POS-terminalu.
MasterCard PayPassTM za preprosto, hitro in varno plačilo izdelkov le s približanjem plačilne kartice ali mobilnega telefona POS-terminalu.

Banka Koper je v sodelovanju s partnerjema, podjetjema MasterCard Europe in Mobitel, predstavila pilotni projekt brezstičnega plačevanja s pomočjo tehnologije MasterCard PayPass. V Sloveniji so prvič predstavili prelomno tehnologijo plačevanja z brezstičnimi plačilnimi karticami in mobilnimi telefoni. Ta omogoča hitro, preprosto in varno plačilo izdelkov ali storitev le s približanjem plačilne naprave čitalcu, povezanim s POS-terminalom, zlasti v okoljih, kjer so vrednosti nakupov nizke, hitrost storitve pa izjemnega pomena. V pilotnem projektu bodo sprva na voljo debetne plačilne kartice Maestro PayPass, ki jim bodo kasneje sledile kartice z odlogom plačila MasterCard PayPass in mobilni telefoni z možnostjo brezstičnega plačila. Plačevanje s pomočjo tehnologije MasterCard PayPass je po svetu zelo razširjeno, zato bo na začetku pilotnega projekta mogoče debetne brezstične kartic, kasneje pa tudi brezstične kartice z odlogom plačila in mobilne telefone uporabljati mednarodno.

Brezstično plačevanje se uporablja za plačila različnih vrednosti, še posebej pa za transakcije nižjih vrednosti in na prodajnih mestih, ki zahtevajo hiter pretok strank. Razširjeno je po celem svetu, predvsem v restavracijah s hitro prehrano, kinematografih, na parkiriščih, prodajnih avtomatih, bencinskih servisih, v časopisnih kioskih in pri lokalnih prevoznikih, po zaslugi Banke Koper pa prihaja tovrstno plačevanje tudi v Slovenijo.

Brezstično plačevanje je izjemno priročno, še posebej pri nižjih zneskih, saj do zneska v višini 25 € ni potrebno vnesti PIN-kode. »Uporabnik kartico oziroma mobilni telefon le približa čitalcu ob POS-terminalu in transakcija je opravljena. Celoten postopek plačila traja 2 sekundi, kar je bistveno manj kot pri plačilu z navadno kartico ali gotovino,« je poudaril Tomaž Lešnik, direktor Sektorja razvoja produktov v Banki Koper. »V pilotnem projektu trenutno sodeluje več kot 800 imetnikov brezstičnih kartic in 65 imetnikov mobilnih telefonov, zaposlenih v Banki Koper in Mobitelu, ter 4 prodajna mesta. Prepričani smo, da bo uporabniška izkušnja tako uporabnikov kot prodajnih mest izredno pozitivna.«

Banka Koper pri nalaganju in uporabi aplikacije MasterCard PayPass na mobilne telefone sodeluje z največjim slovenskim mobilnim operaterjem, družbo Mobitel. Aplikacija se nahaja v varni domeni NFC-SIM in se uporablja s pomočjo mobilnega telefona, ki je opremljen s tehnologijo brezstičnega plačevanja. Mobilniki imajo zahvaljujoč brezstični tehnologiji velik potencial, da postanejo v prihodnosti poleg plačilnih kartic eno od prevladujočih plačilnih orodij.

»Mobitel kot vodilni slovenski mobilni operater spremlja tehnologijo NFC že od leta 2006. Menimo, da bo tehnologija NFC pomembno vplivala na uporabniško izkušnjo na področju dodatnih funkcionalnosti mobilnika, s katerimi našim uporabnikom zagotavljamo vrsto priročnih in uporabnih storitev v vsakdanjem življenju, ki niso vezane le na osebno komunikacijo.« je izpostavil Marko Jagodič, direktor Enote storitve v družbi Mobitel. Leta 2013 naj bi po napovedih analitikov eden izmed petih mobilnih telefonov podpiral tehnologijo brezstičnega plačevanja.

Pri projektu sicer sodelujejo tudi podjetja CASSIS International, Sagem Orga in Sagem Wireless ter Inside Contactless.


Prijavi napako v članku