Računalništvo, telefonija
15.12.2007 07:14

Deli z drugimi:

Share

Bančni trojanci grožnja novoletnim nakupovalcem

Bančni trojanci so ena glavnih groženj, s katerimi se bodo online nakupovalci soočili v prazničnem obdobju. Te zlonamerne kode so narejene za krajo gesel za dostop do bančnih storitev, plačilnih platform kot PayPal, ipd. Bančni trojanci so leta 2007 povzročili 18,59 % vseh okužb s škodljivo programsko opremo.

“Število spletnih transakcij zelo naraste v novoletnem prazničnem obdobju. Zato kibernetični prevaranti prav tako povečajo število svojih stvaritev, ki jih spustijo v obtok, da pridobijo denar uporabnikov,” pojasnjuje tehnični direktor laboratorija PandaLabs Luis Corrons.

Tovrstna škodljiva programska oprema deluje na različne načine, od lovljenja udarcev na tipkovnico do preusmerjanja uporabnikov na lažna bančna spletna mesta, da bi se od njih pridobil denar. Online nakupovalci se morajo pred izvedbo online transakcij prepričati, da na njihovih računalnikih ni zlonamernih kod.

Druga grožnja, s katero se soočajo potrošniki v prazničnem nakupovalnem obdobju, je ribarjenje (phishing): e-poštna sporočila, ki simulirajo, da prihajajo iz banke ali storitve online nakupov, v resnici pa so lažna. Običajno se v njih uporabnike prosi, da kliknejo na povezavo in vnesejo podatke bančnega računa. Seveda pa bodo s tem svoje podatke razkrili kibernetičnim prevarantom.

Online nakupovalci morajo biti previdni, saj je bil po ocenah leta 2006 povprečen znesek, ki se je žrtvam ukradel s pomočjo ribarjenja, 6.383 EUR.

Poleg online transakcij se v prazničnem obdobju poveča tudi čas, ki ga uporabniki porabijo za igranje online iger kot World of Worldcraft (WoW) ali Lineage. Kibernetični prevaranti to vedo in so začeli napade, da pridobijo gesla za video igre.

“Razlog je veliko število sredstev in izrednih funkcionalnosti, dostopnih uporabnikom pri napredovanju po igrah. Neizkušeni igralci so pripravljeni zanje plačati v forumih, klepetalnicah, avkcijah, ipd. To kibernetični prevaranti izkoriščajo, da pridobijo denar iz gesel, ki jih ukradejo uporabnikom,” nadaljuje Corrons.

Še eno orodje, ki se množično uporablja v prazničnem obdobju, je hitro sporočanje. Kibernetični prevaranti so s tem v mislih delali na načinih, da te storitve izrabijo za širjenje svojih kreacij v zadnjih nekaj mesecih.

Na splošno se škodljiva programska oprema širi s pošiljanjem povezav ali datotek, ki so videti, kot da prihajajo od enega od stikov napadenega uporabnika. Seveda pa se bo uporabnik, če klikne na povezavo ali zažene datoteko, okužil.

“Uporabniki morajo upoštevati enostaven nasvet: nikoli ne kliknite na povezavo, preden ne preverite, kdo je pošiljatelj. Da to naredite, enostavno vprašajte vaš stik, če vam je kaj poslal,” zaključuje Corrons.

V laboratoriji PandaLabs so pripravili vodnik z nasveti v pomoč uporabnikom pri varni uporabi interneta pred in med prazniki. Vodnik (v angleščini) je dostopen na tej povezavi.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več