Računalništvo, telefonija
26.05.2012 11:05
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bakterije kot nosilci podatkov?

Raziskovalci iz Stanfordske univerze so dokazali, da lahko shranjujemo podatke tudi na žive organizme.
Raziskovalci iz Stanfordske univerze so dokazali, da lahko shranjujemo podatke tudi na žive organizme.

Skupina biotehniških raziskovalcev s Stanfordske univerze je zasnovala encime, ki lahko shranjujejo binarne informacije v dedni zapis živih celic. Za ta podvig so raziskovalci potrebovali kar dobra tri leta in več kot 750 poskusov. Za dosego revolucionarnega odkritja so uporabili naravne encime, ki so jih pridobili iz bakterij. S tem so dosegli spremembo dednega zapisa, kar jim je posledično omogočilo zapis binarnega podatka.

Za preizkus je skupina uporabila bakterije iz družine Escherichia Coli – bakterije, ki živijo v črevesju ljudi in živali. Z uporabo napredne tehnologije jim je uspelo v njihov dedni zapis »vstaviti« binarno informacijo, kar so »prebrali« s pomočjo ultravijolične svetlobe – bakterije so namreč oddajale različno svetlobo glede na zapis v genih (0 ali 1).

Omenjeni raziskovalci so že napovedali, da bodo v naslednjem koraku poskušali odkriti način, kako na dedni zapis bakterije vstaviti informacijo dolžine osmih bitov. Raziskovalci dobro vedo, da bo to vse prej kot enostavna naloga. V kolikor jim bo podvig uspel, bodo odprli novo in zanimivo poglavje na področju biotehnike.

Naj kot zanimivost dodamo, da glavni namen strokovnjakov ni izdelati biološkega hranilnika podatkov, temveč izdelati napravo, ki bo raziskovalcem omogočila natančnejše preučevanje živih organizmov. To seveda ne pomeni, da na svoj račun ne bomo prišli tudi računalničarji – pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku