Obvestila podjetij
16.04.2010 09:46
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avtonomno nadziranje in varovanje

Uporaba brezžične Wireless tehnologije je iz dneva v dan bolj pogosta, tako na področju domače uporabe, kot tudi v profesionalne namene, predvsem zahvaljujoč nespornim prednostim in priročnosti uporabe, ki jo ta tehnologija nudi.
Avtonomno nadziranje in varovanje
Avtonomno nadziranje in varovanje

Ko slišimo izraz »wireless«, si navadno najprej predstavljamo naprave WiFi za brezžični dostop do interneta ali LAN omrežja. V »brezžični svet« pa spadajo tudi mnoge druge naprave, kot so naprave za brezžično omrežje 3G, ki nam povezavo v Internet omogočajo tudi brez priključka ADSL. Delujejo v širokopasovnem območju operaterjev mobilne telefonije UMTS/HSDPA.

Z združitvijo funkcionalnosti wireless in 3G je mogoče izdelati zelo zanimive in tehnološko napredne rešitve, ki vsebujejo praktično uporabnost, mobilnost, preprostost uporabe in montaže. Tak je primer integrirane rešitve za Video nadzor IP družbe Digicom, ki s pridom izkorišča vse prej omenjene tehnologije v sistemu za nadziranje in varovanje za najbolj raznovrstne namene, tako doma, kot za profesionalno uporabo.

Sistem vsebuje IP video kamere, majhen LCD zaslon za neposredno prikazovanje videa iz kamer, omrežno snemalno napravo, ki vse posneto snema, in usmerjevalnik 3G, ki skrbi za lokalno in daljinsko povezljivost.

Prednosti tega preprostega, a močnega sistema so številne, podrobneje si bomo ogledali le nekatere pomembnejše:

Videokamere so majhne in diskretne, zlahka se zlijejo z vsakim okoljem. Ker so brezžične, zadostuje že montaža in napajanje, kar montažo karseda poenostavi. Popolna paleta modelov z različnimi tehničnimi lastnostmi omogoča izbrati model, ki najbolj ustreza zahtevam in pogojem v prostoru, kjer bo kamera nameščena.

Zaslon LCD je edinstven v svojem razredu. Majhen (meri le 7« – 177 mm), elegantne oblike in povsem avtonomen, omogoča sočasno prikazovanje iz največ štirih kamer v realnem času. Zaradi njegove majhnosti ga je mogoče namestiti tudi tam, kjer prostora ni na pretek, npr. v pisalne mize, prodajne pulte, doma pa v pohištvo v dnevni sobi ali kuhinji. Tudi ta je brezžičen in potrebuje le še električno napajanje. Stanje bo mogoče nadzorovati tudi brez v ta namen posebej namenjenega PC računalnika, to pa je prednost, ki seveda ni zanemarljiva.

Tudi snemalna enota je povsem avtonomna. Za snemanje tako kot zaslon ne potrebuje PC računalnika. Video posnetki iz video kamer se snemajo na dva vgrajena trda diska v polju RAID, 24 ur na dan, 7 dni v tednu, vse to seveda brez kabelskih povezav. Nenazadnje je tu še usmerjevalnik Gateway 3G. Ta sestavni del sistema je srce komunikacij. Vsebuje vrsto naprav za povezovanje, kot so povezovalna točka Access Point, usmerjevalnik ADSL2+ in modem UMTS, skozi katere se povezujejo video kamere, LCD zaslon in snemalnik, pa tudi sistem sam v internet preko ADSL ali omrežja UMTS. Slednje lahko predstavlja »backup«, ali pa je primarna linija povezovanja, kjer ADSL ni na voljo, ali kjer je UMTS standardna povezava sodobnih operaterjev mobilne telefonije.

Gateway 3G pa vsebuje še posebne funkcije, ki so bile načrtovane posebej za tovrstne aplikacije. Najbolj pomembna je »Aktiviranje na daljavo« (Remote Activation). S to funkcijo lahko uporabnik aktivira (ali prekine) povezavo usmerjevalnika 3G na poziv preprosto tako, da pokliče mobilno številko (identifikacijsko razpoznavanje klicočega), ali pošlje SMS sporočilo, ter prejme sporočilo z vsemi podatki za prikaz video posnetkov iz kamer, tudi neposredno na pametnem telefonu, s katerega je bilo SMS sporočilo poslano!

Tako je v realnem času kadarkoli mogoče videti, kaj se dogaja doma, v pisarni ali v trgovini, ob karseda nizkih stroških povezljivosti UMTS v omrežju 3G, z možnostjo obračuna po porabi, tako so stroški omejeni le na najnujnejše.

Poleg zgoraj navedenih imajo sestavni deli sistema vgrajene še mnoge dodatne napredne funkcije, ki bogatijo vrednost posameznega sestavnega dela in skupnega sistema, kot so multimedijske funkcije in zasebnost LCD zaslona, trojni video streaming in GPIO video kamer, internetni telefon VoIP in požarni zid usmerjevalnika.

Opisani primer uporabe le še poudarja vsestransko uporabnost brezžične wireless tehnologije, ki se lahko uporablja doma in na delu. WiFi zagotavlja preprostost in udobje povezave, kjer imamo pokritost z omrežjem wireless, tehnologija 3G pa zagotavlja povezljivost, ki ni odvisna od prisotnosti tradicionalnih povezav, kar še dodatno poveča zanesljivost celotnega sistema.

Zagotovljena kakovost, resnost in zanesljivost so atributi, zaradi katerih je Digicom idealen partner mnogim uspešnim podjetjem.

Za dodatne informacije nas kontaktirajte.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ELPREMA d.o.o., eMundia.si
Za več informacij so vam na voljo pri ELPREMA d.o.o., eMundia.si
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

elprema d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ELPREMA d.o.o., eMundia.si? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku