Računalništvo, telefonija
01.11.2018 06:54
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avtonomni avtomobili Waymo prvič na cesto brez človeških spremljevalcev

Avtonomni avtomobili Waymo prvič na cesto brez človeških spremljevalcev
Avtonomni avtomobili Waymo prvič na cesto brez človeških spremljevalcev

Prebivalci Mountain Viewa, Sunnyvalea, mesta Los Altosa in Los Altos Hills ter Palo Alto bodo v kratkem na cestah lahko opazili popolnoma avtonomne avtomobile Waymo. Podjetje, ki je v lasti Alphabeta, je dobilo zeleno luč s strani Kalifornija DMW, da lahko na ceste pošlje avtonomne avtomobile brez človeških varnostnih operaterjev oz. spremljevalcev, ki so do zdaj morali biti prisotni v vozilih, če je šlo karkoli narobe. Gre za velik mejnik v svetu avtonomnih vozil, saj smo s tem še dodaten korak bližje k prihodnosti, ko bodo avtomobili vozili popolnoma sami.

V zapisu na svojem blogu je Waymo obrazložil: “V bistvu je sploh prvič, da je Kalifornija dovolila testiranje popolnoma avtonomnih vozil na javnih cestah – to pomeni brez spremstva človeškega voznika oz. varnostnega operaterja kot smo ga imenovali”. Testiranja se bodo izvajala tako podnevi kot ponoči na različnih javnih cestah po Kaliforniji. Edina omejitev, ki jo bodo vozila imela je hitrostna, in sicer bodo omejeni na 100 km/h. “Naša vozila lahko brez težav vozijo v megli ali ostalih slabših vremenskih pogojih povsem varno. Tukaj mislimo tudi na manjše deževne plohe ali sneženje”, so še zapisali pri Waymu. Morda se sedaj sprašujete, zakaj zakšno dovoljenje šele zdaj, vendar je odgovor sila preprost – tehnologija enostavno še ni bila pripravljena.

Avtonomni avtomobili so do danes že bili udeleženi v nekaj precej hudih prometnih nesrečah, med katerimi se verjetno vsi spomnimo fatalne nesreče avtopilota Uberja v kraju Tempe v Arizoni. Waymo se zaveda, da bodo kritične oči javnosti nenehno uprte vanje, in da jih lahko že najmanjša napaka veliko stane. Ne glede na to so pri podjetju mirni in ne vidijo nobenega razloga za skrb.

Pomembno je izpostaviti še to, da kljub temu, da človeški spremljevalci ne bodo v avtomobilih, tudi ostalih potnikov ne bo v atomobilih. “Prve popolnoma avtonomne vožnje z našimi vozili so rezervirane za člane Waymo ekipe”, še piše v blogu. Po pisanju podjetje lahko njihova vozila rešijo in razumejo vsako situacijo. Če se slučajno znajdejo v takšni situaciji, ki jo ne razumejo, se varnos ustavijo dokler ne rešijo problema in nadaljujejo z vožnjo.

Waymo je na področju avtonomnih vozil zagotovo eden glavnih akterjev na trgu, ki je in še bo krojil usodo dotičnega segmenta razvoja vozil. S tovrstnimi veliki koraki naprej lahko pričakujemo še hitrejši razvoj avtonomnih vozil, o katerih se medijski prah po začetnem velikem zanimanju nekako polegel. Če bodo testiranja v Kaliforniji uspešna, lahko računamo na to, da bo Waymo dobil dodaten zagon in zaupanje s strani regulatorjev in javnosti. S tem bi lahko dobili tudi več svobode pri izvajanju naslednjih testiranj, za katere že razmišljajo, da bi jih razširli tudi po ostalih krajih po ZDA.


Prijavi napako v članku