Računalništvo, telefonija
23.10.2020 10:16

Deli z drugimi:

Share

Avtonomni avtomobili očitno ne potrebujejo voznikov!

Avtonomni avtomobili bi lahko kmalu postali del našega vsakdana.
Avtonomni avtomobili bi lahko kmalu postali del našega vsakdana.

Revolucija avtonomnih vozil je že kar nekaj časa tik pred vrati, vendar za zdaj še ne moremo govoriti o masovnem pojavu. A to bi se lahko kaj kmalu spremenilo. Cruise (oddelek za avtonomna vozila znotraj General Motors) je namreč od kalifornijskega oddelka za motorna vozila prejelo dovoljenje za začetek preizkušanja avtonomnih vozil brez voznika. Doslej je bil namreč v avtonomnih vozili za dodatno varnost prisoten tudi izkušeni voznik, v prihodnje pa to ne bo morda ne bo več potrebno.

Cruise je dovoljenje za preizkušanje avtonomnih vozil brez voznika družine Chevy Bolt pridobilo za ulice San Francisca. Na omenjenem preizkusu bo skupno sodelovalo pet spremenjenih avtomobilov Chevy Bolt. Da ne bi prestrašili prebivalcev San Franciska, se je podjetje odločilo, da območje preizkušanja avtonomnih avtomobilov omeji na zgolj eno sosesko. Poleg tega se bodo avtonomna vozila brez voznika postopoma uvajala v promet. Dovoljenje namreč določa, da morajo vozila voziti s hitrostjo manj kot 50 kilometrov na uro in da ne smejo voziti v močni megli ali dežju.

Generalni direktor Cruisea Dan Ammann je razkril, da so njihova avtonomna vozila do zdaj prevozila že več kot 3,2 milijona kilometrov. Zato je ta prepričan, da se bodo njihova avtonomna vozila brez voznikov v praksi zagotovo odlično obnesla. Natančen datum, kdaj se bo pet avtonomnih vozil Chevy Bolt samostojno podalo na ulice San Francisca, še ni na voljo, bo pa to pred kocem leta.


Prijavi napako v članku