Računalništvo, telefonija
04.02.2011 06:33

Deli z drugimi:

Share

Avtomobilski ključ kot plačilno sredstvo?

Bi plačevali blago in storitve z avtomobilskim ključem?
Bi plačevali blago in storitve z avtomobilskim ključem?

Brezgotovinsko poslovanje v tujini narašča z izjemno hitrostjo. Zato vse več proizvajalcev mobilnih telefonov pripravlja izdelke, ki so opremljeni z brezstično tehnologijo NFC (Near Field Communication). Ta uporabnikom mobilnih aparatov omogoča predvsem varnejše brezstično poslovanje, saj so namenske aplikacije in informacije o plačilnih karticah shranjene neposredno na kartico SIM. Možnost zlorabe plačilne kartice v primeru kraje mobilnika je zelo majhna, saj je potrebno za izvršitev transakcije vedno vpisati geslo.

Čeprav so uporabniki tovrstne mobilne telefone relativno dobro sprejeli, je bavarski avtomobilski koncern BMW prepričan, da je mesto tehnologije NFC v avtomobilskih ključih. Z njimi bi lahko, na primer, kar v avtomobilu preko navigacijskega sistema plačevali rezervacije hotelov in restavracij, nakupovali letalske vozovnice in podobno. Poleg tega bi jih lahko uporabljali celo za neposredno plačevanje blaga in storitev.

Bavarski avtomobilski koncern BMW verjame, da so avtomobilski ključi varnejši od mobilnih telefonov, saj gre tu za povsem zaprt in šifriran sistem. Poleg tega bi avtomobilski ključi imeli precej daljšo avtonomijo delovanja kot pametni mobilni telefoni. Čeprav gre tu le za koncept, bi lahko BMW prve avtomobilske ključe s tehnologijo NFC ponudil kupcem njihovih avtomobilov že v naslednjem letu. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku