Računalništvo, telefonija
07.07.2010 15:51

Deli z drugimi:

Share

Avtomobil za slepe in slabovidne kmalu med nami?

Bo modificiran Ford Escape prvi avtomobil, ki ga bodo lahko uporabljali slepi in slabovidni?
Bo modificiran Ford Escape prvi avtomobil, ki ga bodo lahko uporabljali slepi in slabovidni?

Kot vse kaže bodo morale države širom sveta kmalu spremeniti svoje zakone o varnosti cestnega prometa. Raziskovalci organizacije Virginia Tech namreč v sodelovanju z ameriško državno agencijo Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) in ameriško zvezo za slepe pripravljajo prvi prototip avtomobila (modificiran Ford Escape), ki bo povsem prilagojen slepim in slabovidnim.

Namensko prevozno sredstvo bo opremljeno s posebnimi vmesniki, laserskimi tipalni in opozorilnimi napravami, ki bodo slepega oziroma slabovidnega voznika vodili skozi promet s pomočjo zbiranja informacij o okolici in drugih udeležencih v prometu. Del obvezne opreme bodo še namenske rokavice, ki bodo vozniku »sporočale«, kdaj bo potrebno pospeševati, zavirati ali zavijati v desno oziroma levo.

Raziskovalci organizacije Virginia Tech menijo, da bi lahko prvi avtomobil za slepe in slabovidne izdelali že konec januarja 2011. Revolucionarni avtomobil bodo raziskovalci uradno prvič preizkusili na vzdržljivostni preizkušnji Rolex 24, ki se bo odvijala na mednarodnem dirkališču v ameriškem Daytonu. V koliko bo avtomobil za slepe in slabovidne uspešno prestal preizkušnjo in bo deloval povsem zanesljivo, se bo po vsej verjetnosti pričela njegova množična proizvodnja za ameriški trg.


Prijavi napako v članku