Računalništvo, telefonija
10.05.2019 07:25

Deli z drugimi:

Share

Avtomatska pametna parkirna zapora

.. Zapora je učinkovita zaščita parkirnega mesta. V današnjem svetu moderne tehnologije lahko dostopate do parkirnega mesta in z zaporo upravljate kar s pomočjo modula Bluetooth ali pametnega mobilnega telefona ..
Avtomatska pametna parkirna zapora
Avtomatska pametna parkirna zapora

Ni redko, da ima podjetje ali posameznik svoje parkirišče, kjer pa pogosto kljub opozorilni tabli ali oznaki parkirajo tudi ostali. Kako si zagotoviti, da drugi na vašem parkirnem prostoru ne bodo parkirali in obenem s tem ne boste imeli preveč dela?

Odgovor je preprost – z zaporo. Ključno je, da je zapora karseda preprosta za uporabo, odporna mora biti na silo, vodo in ostale zunanje dejavnike. Ob zapori, ki je enostavna za uporabo, vam ne bo potrebno izstopati iz vozila vsakič, ko parkirate, je ročno odklepati in podobno.

Upravljanje preko modula ali namenske aplikacije

Upravljanje pametne zapore SMARTPARK SM-500B deluje preko povezave Bluetooth. Za odpiranje in zapiranje lahko uporabljate Bluetooth modul ali aplikacijo Pshare na pametnem mobilnem telefonu. Modul omogoča samodejno delovanje zapornice, saj ta zazna prihod in odhod vozila. Če zapornico upravljate preko aplikacije, jo boste mogli pri vstopu ali izstopu s parkirnega mesta aktivirati ročno. Odporna je na vse vremenske razmere in prenese do dve toni obremenitve.

Kaj pa se zgodi, če bi kdo vseeno želel parkirati na vašem parkirnem mestu? Takrat se sproži alarm, roka zapore pa se spusti na tla. Alarm je aktiven tri minute, nato se zapora skuša ponastaviti. Če ponovno naleti na oviro, se postopek ponovi. Ohišje je zaščiteno proti kraji, saj so ključni deli zapore vgrajeni v ohišje, ki ga je mogoče odpreti le s priloženim ključem.

Želite komu ponuditi dostop? Ni problema

Če želite svoj parkirni prostor s kom deliti, je opisana zapora kot nalašč za vas. Obiskovalcu, sodelavcu ali komurkoli lahko dodelite ID-številko. Ko bo na dosegu zapore, jo lahko preprosto nadzorujete s svojim pametnim telefonom. To je odlična rešitev za obiskovalce in za podjetja, ki želijo omogočiti parkiranje kupcem oziroma strankam.

Zapora deluje na priložene baterije, ki vam bodo ob normalni uporabi delovale leto dni. A naj vas ne skrbi, da se ne bo premaknila ravno takrat, ko se vam bo najbolj mudilo. Ko se baterije skoraj izpraznejo, vas namreč zapornica obvesti z zvokom alarma, obvestilo stanja baterije v aplikaciji pa se obarva rdeče. Zamenjali jih boste zlahka, saj potrebujete le štiri alkalne baterije tipa D, ki jih lahko kupite v vsaki tehnični trgovini.

Večna težava – parkirišča pred bloki

Javnost, pa tudi sami etažni lastniki v blokih, so premalo obveščeni o problematiki t. i. funkcionalnih zemljišč – zemljišč, ki jih lastniki stanovanj uporabljajo kot dvorišče, parkirišče in podobno. Večino teh zemljišč je še vedno v lasti občin, morala pa bi biti v lasti etažnih lastnikov stanovanj. Skratka, vsak lastnik etažnega stanovanja ima pravico, da na pristojnem sodišču vloži predlog za uvedbo postopka za določanje pripadajočega zemljišča, ki pripada stavbi v etažni lastnini. Prenos zemljišča je brezplačen, ker gre za formalno ureditev lastništva. Postopek lahko začne tudi upravnik stavbe.

Ko je lastništvo urejeno, so zapore, o katerih smo pisali zgoraj, idealna rešitev za zagotovitev parkirnega mesta, da vam ga ne zasedejo naključni obiskovalci trgovine, ki slučajno stoji ob vašem bloku.

Več o izdelku si preberite na spletni strani www.kobra.si. Za vse, ki bi želeli pridobiti zapornico na obroke, je to trenutno mogoče tudi pri Telekomu Slovenije v programu zvestobe.


Prijavi napako v članku