Računalništvo, telefonija
03.06.2018 11:12

Deli z drugimi:

Share

ARM Cortex-A76 bo zmogljivost prenosnikov pognal v nebo!

Novi ARM Cortex-A76 bo zagotovo brez težav prepričal tudi najzahtevnejše uporabnike!
Novi ARM Cortex-A76 bo zagotovo brez težav prepričal tudi najzahtevnejše uporabnike!

Vse več proizvajalcev prenosnih računalnikov se ozira po procesorjih s procesorskimi sredicami ARM, saj so že dovolj zmogljivi tudi za zahtevnejša opravila. Poleg tega pri delovanju porabijo precej manj električne energije v primerjavi s klasičnimi procesorji (AMD in Intel), zato je avtonomija delovanja prenosnih naprav opazno daljša. Piko na i pa nedvomno daje še njihova združljivost z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows 10 in možnost poganjanja klasičnih programov, ki so bili sicer pripravljeni za procesorje x86.

Priljubljenost prenosnih računalnikov z mobilnimi procesorje je dejansko razlog, zakaj so pri podjetju ARM napovedali prihod novega procesorskega jedra, ki bo nasledil jedro Cortex-A75 in bo omogočil, da bodo prenosniki postali še zmogljivejši in varčnejši z dragoceno električno energijo. Procesorska sredica Cortex-A76 naj bi bila namreč za kar 35 odstotkov zmogljivejša in naj bi porabila kar 40-odstotkov manj električne energije v primerjavi z njegovim predhodnikom. To ne preseneča, saj bo novost izdelana s pomočjo 7-nanometrskega proizvodnega procesa, bo razpolagala s štirimi megabajti predpomnilnika in bo pri preračunavanju podatkov lahko dosegla frekvenco do treh gigahercev. Pri podjetju ARM so prepričani, da se bodo procesorji s sredicami Cortex-A76 lahko zoperstavili celo procesorju Intel Core i5-7300 s sredicami Kaby Lake, dar pomeni, da bodo brez težav kos tudi nekoliko zahtevnejšim računskim opravilom.

Novi mobilni procesorji s sredicami ARM Cortex-A76 bodo brez težav kos tudi zahtevnejšim grafičnim vsebinam, saj bodo inženirji podjetja AMR uporabili grafični jedro Mali-G76, ki lahko brez težav predvaja tudi vsebine ločljivosti 8K. To pomeni, da lahko brez težav poganja tudi grafično zahtevne igre. Tu velja še omeniti, da bo z novim »izumom« podjetja AMR po vsej verjetnosti kor prvi opremljen procesor Snapdragon 850 podjetja Qualcomm, o katerem lahko več preberete na spletni povezavi http://bit.ly/2JcUPrO.


Prijavi napako v članku