Računalništvo, telefonija
11.02.2011 15:43
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ponaredki Applovih naprav prinašajo bajne zaslužke

Ponaredki Applovih naprav se prodajajo za med!
Ponaredki Applovih naprav se prodajajo za med!

Osebni dohodki večine slovenskih računalničarjev so žal še vedno relativno nizki. Kljub temu smo se nekako navadili, da ne kupujemo izdelkov znanih proizvajalcev po sumljivo nizkih maloprodajnih cenah. V številnih primerih se kupljeno namreč precej razlikuje od oglaševanega in pričakovanega, kar še posebej velja za izdelke višjega cenovnega razreda. Pogosto gre tu za izredno dobro izdelane ponaredke zabavne elektronike.

V prihodnje bomo morali biti žal še bolj pozorni na ponaredke tehnoloških izdelkov. Letališka policija iz Los Angelesa je namreč pred kratkim zasegla veliko količino izjemno kakovostnih ponaredkov. Tu je šlo predvsem za sestavne dele izdelkov podjetja Apple. Med ponaredki so se znašli tako sestavni deli za mobilne telefone iPhone kot glasbene predvajalnike iPod. Te dele sta tihotapca nameravala sestaviti in jih prodati kot originalne izdelke. Te naprave bi imele na trgu nekoliko višjo ceno kot približki originalnim izdelkom.

Letališka policija iz Los Angelesa je vrednost zaseženih ponarejenih sestavnih delov ocenila na preračunanih 7,2 milijonov evrov. Prevaranti naj bi doslej s prodajo ponarejenih izdelkov zaslužili kar preračunanih pet milijonov evrov. Ker se ponarejeni Applovi izdelki tržijo celo na slovenskih spletnih straneh, dodatna previdnost ne bo odveč. Tu gre predvsem za »rabljene« izdelke, ki se na posredniških portalih prodajajo po smešno nizkih cenah.


Prijavi napako v članku