Aplikacije in dodatni programi
31.03.2017 17:30

Deli z drugimi:

Share

Applova nova aplikacija za najbolj kul videe in fotografije

Applova nova aplikacija za najbolj kul videe in fotografije
Applova nova aplikacija za najbolj kul videe in fotografije

Ko boste prvič preizkusili aplikacijo Clips, Applovo novost na področju aplikacij, boste sprva pomislili, da gre za novi Snapchat, ali Instagram, mogoče Vine. Kljub temu pa aplikacija Clips ni novo družbeno omrežje in to nikakor ne želi biti, temveč preprosto povedano urejevalnik videoposnetkov in fotografij s pridihom družbenih omrežij. Clips je dejansko vertikali-prijazna, mobilna verzija programske opreme iMovie. Ta je sicer nekoliko bolj zahteven, zato bi lahko rekli, da je aplikacija Clips neka vmesna stopnička. Gre za povsem brezplačano aplikacijo, ki bo na voljo nekje v aprilu, kompatibilna pa bo z modeli iPhone 5S ali novejšimi, tablicami iPad (Air, Mini 2 in novejšimi) in iPod Touch-om.

Aplikacija Clips vse svoje videe že v štartu snema v kvadratnem formatu, prav tako kot Instagram in Vine. Apple cilja na videe, ki jih lahko delimo vertikalno ali horizontalno, seveda pa je na prvem mestu kvaliteta teh videov na telefonih. Sama postavitev in orodja aplikacije spominjajo na že obstoječe podobne aplikacije. K videom lahko dodajamo napise, razne efekte (podobno kot pri iMovie), torej praktično vse kar lahko delamo po drugih urejevalnikih videov. Kvadratni format bi znal biti problem, je pa to zgolj začetna verzija, ki bo gotovo deležna številnih posodobitev.

Orodja so precej enostavna. Daljše držanje rdečega gumba za snemanje zajame videoposnetek, lahko pa uporabnik tudi sam doda že posnete videe iz galerije. Nadalje kar omogoča Clips je dodajanje večih posnetkov, ki jih lahko potem nelinearno prerazporejamo, spet podobno kot pri aplikaciji iMove. Ravno v tem pogledu se Clips najbolj razlikuje od Snapchata ali kakšnih drugih družbenih omrežij. Med drugim obstajajo tudi “real-time” filtri za slike in videe, dodajamo lahko “emoji-je” različnih velikosti, ni pa recimo iMessage nalepk. Po podatkih Appla si sčasoma želijo nabor efektov in filtrov še povečati.

Avtomatska transkripcija govora

Verjetno ena najbolj prepričljivih zmožnosti aplikacije je orodje, ki v realnem času transkribira avdio v tekst. To pomeni, da ko uporabnik izreče stavek “zdaj pa je bilo dovolj”, bo aplikacija avtomatsko to zaznala in na ekranu se bo pojavil tekst. Aplikacij med drugim tudi izbere efekt tega teksta in tako se določeni teksti pojavijo na vrhu, določeni spodaj, nekateri spet popačeni, pisani, ukrivljeni itd. Apple je to novost vpeljal zaradi tega, ker dandanes veliko posnetkov na družbenih omrežjih gledamo brez zvoka in tekst tako močno pripomore k temu, da je gledanje dejansko užitek.

Ne, to ni novo družbeno omrežje!

Clips ni ustvarjen za to, da bi imel svoje lastno družbeno omrežje. Poglavitna naloga aplikacije je, da izvaža in direktno deli videe na razna druga družbena omrežja kot so Facebook, Vimeo, YouTube in Instagram. Kot poročajo pri Applu, bomo uporabniki za deljenje videov na Snapchatu morali najprej video shraniti in nato posebej deliti na Snapchat.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone iOS aplikacije

Prijavi napako v članku