Telefoni
01.05.2015 12:55
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple znova podira rekorde

Apple vsako uro zasluži kar preračunanih 7,3 milijona evrov.
Apple vsako uro zasluži kar preračunanih 7,3 milijona evrov.

Vsako četrtletje nov rekord. Tako bi lahko opisali poslovanje ameriškega podjetja Apple, ki je predstavilo rezultate za prvo trimesečje letošnjega leta. Pri podjetju so zabeležili promet v vrednosti 51,5 milijarde evrov in pri tem ustvarili 12 milijard evrov dobička. Za primerjavo lahko omenimo podjetje Google, ki je v celotnem letu 2014 ustvarili 58,6 milijarde evrov prometa, kar pomeni, da Apple samo v enem četrtletju ustvari skoraj toliko prihodkov kot Google v celem letu.

Glavno vlogo pri tem, tako kot v preteklosti, prevzema pametni telefon iPhone. V prvem trimesečju letošnjega leta je bilo prodanih 61,2 milijona telefonov. S tem so zabeležili rast prodaje, saj so v enakem obdobju lani prodali 43,7 milijona iPhonov. Rast je zabeležila tudi povprečna cena prodanega telefona iPhone, ki je znašala 585 evrov in s tem 10,4 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta. CEO podjetja Apple Tim Cook je pri tem poudaril, da so zabeležili neprimerljivo več uporabnikov, ki so prestopili od konkurence k Applovemu mobilniku iPhone, kot je to bilo v preteklosti. S tem se nakupovalna mrzlica mobilnikov iPhone nadaljuje kljub novim modelom pametnih telefonov, ki so jih predstavili pri Samsungu in drugih podjetjih.

Druga kategorija izdelkov, ki beleži nadpovprečno rast, so računalniki Mac. V prvih treh mesecih so jih prodali 4,6 milijona in s tem za 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zanimivo pri tem je, da Apple povečuje prodajo računalnikov, čeprav celotna panoga beleži padec prodaje za 5,2 odstotka. Dobra popotnica za naslednje mesece je tudi dejstvo, da prodaja novih modelov MacBook, ki se je začela v začetku meseca aprila, še ni imela večjega vpliva na prodajne številke v prvem trimesečju. Iz tega razloga se pričakuje uspešna prodaja prenosnikov tudi v drugem četrtletju letošnjega leta in naprej.

Slabše se je izkazala tablica iPad. Kljub novim modelom in široki ponudbi, v katero spada še najmanjši iPad Mini prve generacije, je bilo prodanih 12,6 milijona tablic in s tem 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. S tem se nadaljuje trend padanja prodaje tablic iPad. Daljši cikli zamenjave tablic in predvsem večji modeli mobilnikov iPhone očitno vplivajo na prodajo tablic iPad.

Razveseljivo za finančne analitike je tudi dejstvo, da 69 odstotkov celotnega ustvarjenega prometa pri Applu zabeležijo izven ZDA. Pri tem izstopa rast na kritičnem kitajskem trgu, kjer so zabeležili 71-odstotno rast prodaje. Vse več trgovin v večjih kitajskih mestih in hitro rastoči srednji in zgornji razred predstavljata za podjetje pomemben mejnik za uspešno prodajo tudi v prihodnje.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku