Računalništvo, telefonija
03.12.2016 11:00

Deli z drugimi:

Share

Apple želi izboljšati svojo aplikacijo Maps z uporabo dronov

Apple želi izboljšati svojo aplikacijo Maps z uporabo dronov
Apple želi izboljšati svojo aplikacijo Maps z uporabo dronov

Apple verjame, da bodo leteči droni pomagali pri aktualnosti njihovih zemljevidov, ki bi bili ravno s pomočjo dronov prodvrženi nenehnemu posodabljanju. Med drugim Apple razmišlja v smer avtonomnih vozil, ki bi lahko s pomočjo bolj natančnih zemljevidov natančneje predvidevali vožnje.

Po poročanju portala Bloomberg si je Apple leta 2015 zagotovil posebna dovoljenja s strani Federal Aviation Administration za upravljanje z droni. Neimenovani vir je za spletno stran povedal, da Apple načrtuje uporabo dronov za pregledovanje ulic in cest, prometnih znakov in sprememb na cestah, torej gradnje, nesreče itd. Ti podatki bi potem bili neposredno uporabljeni v Applovi aplikaciji Maps, s tem pa naj bi uproabniki bili deležni boljše uporabniške izkušnje.

Leta 2012, ko je aplikacija Maps izšla, je Apple imel velike probleme, saj je aplikacija na prenekaterih točkah bila nedovršena, vsebovala je kar nekaj napak in zavajajočih podatkov, hkrati pa je tudi grafično bila dokaj slaba. To je rezultiralo v nezaupanje uporabnikov, ki so aplikacijo celo označili za nevarno. Kljub temu, da je Apple v zadnjih letih odpravil pomanjkljivosti aplikacije jim nikakor ni uspelo privabiti tolikšnega števila uporabnikov kot jih ima Google Maps.

Kakovostni in bolj natančni podatki s strani dronov bi vsekakor bili koristni. Po pisanju Bloomberga se Apple celo zavzema za natančno mapiranje notranjosti zgradb in “turn-by-turn” navigacije. V teoriji bi droni ahko bili uporabljeni tudi za HD 3D skeniranje okolice. To bi lahko bilo zanimivo za inženirje razvijalce avtonomnih vozil, ki bi tako lahko natančneje določili njihov položaj na cesti in svetu. Po nekaterih govoricah je Apple zelo zainteresiran za sektor samovozečih se vozil, zadnja poročila pa kažejo, da je še posebej velik poudarek na programski opremi, ki vključuje zemljevide.

Kakorkoli že, če se Apple odloči za uporabo dronov in vključevanje tehnologije avtonomnih vozil, to najverjetneje ne bo ravno kmalu. Prva ovira so nove komercialne regulacije glede dronov s strani Federal Aviation Administration, ki so bile objavljene avgusta letos. Te regulative zahtevajo, da dron v nobenem trenutku ne sme zapustiti vidnega polja “pilota”, kar bi v Applovem primeru pomenilo veliko oviro pri zbiranju podatkov. Prav tako pa je ustvarjanje 3D zemljevida zelo zamudno, kar bi pomenilo, da bi Apple potreboval ogromno časa za tak podvig.


Prijavi napako v članku