Telefoni
25.05.2018 08:41

Deli z drugimi:

Share

Apple z razvojem ponovno pometel s celotno konkurenco!

Novi pametni mobilni telefoni iPhone naj bi že bili opremljeni z naprednimi procesorji A12.
Novi pametni mobilni telefoni iPhone naj bi že bili opremljeni z naprednimi procesorji A12.

Applovi oboževalci so znani po tem, da se svojih naprav držijo še dolgo po izidu novih modelov, ki po dizajnu in tehnikalijah prekašajo predhodnike. Kot vse kaže bo to povsem držalo tudi za njihove nove mobilne naprave, saj bodo te opremljene s procesorjem brez primere. Tu seveda govorimo o procesorju s proizvodno oznako A12, ki bo sprva namenjen novim pametnim mobilnim telefonom iPhone.

Glavna prednost procesorja Apple A12 pred celotno konkurenco je proizvodni proces, saj bo ta izdelan s pomočjo 7-nanometrske tehnologije. Računalniški gigant bo dejansko prvi na svetu, ki bo uporabil 7-nanometrsko tehnologijo za strojno komponento, ki bo vgrajena v izdelek namenjen prosti prodaji. Uporaba te tehnologije bo omogočala vgradnjo večjega števila tranzistorjev na enako površino (zdajšnji procesorji so izdelani v 10-nanometrski tehnologiji), kar bo dejansko pripomoglo k precej večji računski zmogljivosti. Ob tem pa se bo seveda precej zmanjšala poraba električne energije, kar bo podaljšalo avtonomijo naprav.

Medtem ko je podjetje Apple že začelo z masovno proizvodnjo procesorjev A12 v 7-nanometrski proizvodni tehnologiji, njegov največji konkurent Samsung nanjo še ni pripravljen. Pri podjetju Samsung so namrečč nedavno izjavili, da bo novi proizvodni proces dejansko dokončan šele v drugi polovici naslednjega leta, prva množična proizvodnja novih čipovlji pa bo stekla v teku leta 2020. Prvi proizvodni proces z novo tehnologijo bo imenovan Low Power Plus, podjetje Samsung pa ga bo izvajalo z uporabo ekstremne ultravijolične litografije. Uporaba 7-nanometrske tehnologije naj bi omogočila izdelavo do 40 odstotkov manjših čipovji, kot z uporabo zdajšnje 10-nanometrske tehnologije. Poleg tega bodo ta za do 10 odstotkov zmogljivejša, pri delovanju pa bodo v povprečju porabila za okoli 35 odstotkov manj električne moči.


Prijavi napako v članku