Prenosni računalniki
Telefoni
Operacijski sistemi
Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
07.06.2022 14:24
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse podrobnosti, ki jih je Apple razkril na letni konferenci WWDC 2022

Leto je naokoli in spet je čas, da Apple razkrije, kaj ima v načrtu za prihodnost.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple vsako leto organizira dogodek, osredotočen na razvijalce, ki skrbijo za svežino v Applovem ekosistemu naprav in programske opreme. Dogodek sliši na ime Worldwide Developers Conference (WWDC), ki vsako letu v začetku junija naznani, kaj se dogaja v Applovi delavnici. WWDC 2022 se je začel 6. junija 2022 in poteka do 10. junija.

Čeprav se WWDC 2022 osredotoča predvsem na razvijalce, programsko opremo in storitve, Apple ob redkih primerih na dogodku lansira tudi strojno opremo. Letos imajo zelo razvejano vsebino. Kaj vse so predstavili, izveste v nadaljevanju.

Foto: Apple

iOS 16

iOS je programska oprema, ki poganja iPhone po vsem svetu. Apple je za novi iOS 16 pripravil kar nekaj novih trikov in izboljšav. Nekaj navdiha za določene funkcije je očitno dobil tudi pri pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android.

Najprej so se lotili personalizacije zaklenjenega zaslona. Obliko zaklenjenega zaslona boste iOS uporabniki lahko spreminjali s potezami in dotiki, vključno s filtri, pisavami, barvnimi poudarki in še več. Dodali boste lahko tudi pripomočke (angl. widgets). Če vam zveni znano, je to zato, ker ste nekaj podobnega že pred časom lahko opazili na Android napravah. Vsaka Android preobleka ima svojo različico omenjene funkcije, vendar v osnovi omogočajo enako mero personalizacije.

Apple je predstavil tudi funkcijo Live Activities (dejavnosti v živo), ki bo razvijalcem omogočila bolj elegantno pošiljanje (potisnih) obvestil. Na primer, namesto številnih obvestil o športnih rezultatih, medtem ko se tekma še odvija, Live Activities omogoča dodajanje pripomočkov, ki jih razvijalci lahko uporabijo za nenehno izdajanje teh informacij, namesto da bi uporabnike bombardirali z neštetimi obvestili. Obvestila so pri iOS 16 tudi bolje organizirana na zaklenjenem zaslonu.

Izboljšali so tudi funkcijo narekovanja: zdaj lahko kadarkoli preklapljate med običajnim tipkanjem in glasovnim narekom.

Posodobitve za Applove aplikacije

S posodobitvijo na iOS 16 boste imeli dostop tudi do nekaj pomembnih posodobitev za najbolj uporabljene Applove aplikacije.

 • iMessage zdaj omogoča urejanje poslanih sporočil. Podpira tudi razveljavitev pošiljanja in označevanje klepetov kot prebranih.
 • Apple Denarnica (Apple Wallet) ima zdaj podobno funkcijo kot Paypalova Pay in Four. Uporabniki bodo lahko strošek nakupa razdelili na štiri obroke brez provizij ali obresti. Ali bo funkcija na voljo v vseh državah, še ni znano.
 • Apple Zemljevidi (Apple Maps) bodo na voljo v še več državah, z nadgradnjo pa bodo na voljo tudi nove funkcije, kot so navodila za več postankov, integracija s sistemi javnega prevoza in drugo. Pravzaprav Apple Zemljevidi lovijo priključek z Google Zemljevidi, ki imajo podobne funkcije že kar nekaj časa.
 • Nadzor nad neprimerno vsebino bo z iOS 16 še lažji. Applov center za družinsko skupno rabo bo z novimi funkcijami poenostavil moderiranje vsebine na pametnem telefonu.
 • Apple Fotografije (Apple Photos) imajo integriran sistem iCloud Shared Photo Library. Ta vam omogoča delitev knjižnice fotografij z do petimi osebami, ki lahko urejajo in nalagajo svoje fotografije.
 • Safety Check je nova funkcija, ki uporabnikom omogoča hiter vpogled in spreminjanje dostopa, omogočenega drugim uporabnikom.
 • Aplikacija Home je dobila novo preobleko in z določenimi elementi spominja na Googlovo začetno aplikacijo.
 • Aplikacija Fitness je zdaj na voljo vsem uporabnikom telefonov iPhone, tudi tistim, ki nimajo povezane pametne ure Apple Watch.

Pametni sistem CarPlay postaja še pametnejši

Applov sistem za povezovanje iPhona z avtomobilom bo dobil nadgradnjo zmogljivosti. Apple si želi, da bi CarPlay prevzel vse funkcije v vašem avtomobilu in da bi bil združljiv z vsemi vgrajenimi sistemi. S tem bi vam bilo omogočeno, da na primer klimo v avtomobilu nadzirate neposredno preko sistema CarPlay in ne preko fizičnih gumbov.

Seveda bo to pogojeno s tem, ali bodo proizvajalci avtomobilov svoje sisteme oblikovali tako, da bodo prijatelji s CarPlay. Za to imajo dovolj časa, saj Apple napoveduje, da bo naslednja generacija CarPlay-a na voljo proti koncu leta 2023.

Foto: Apple

Nadgradnja operacijskega sistema watchOS 9

watchOS 9 spremljajo nove številčnice, ki temeljijo na ciklu Lune in klasična številčnica Metropolitan. Na voljo so tudi osvežene funkcije, kot sta postavitev Siri in Applova aplikacija Podcast.

Ker gre vendarle za operacijski sistem pametnih ur, so pripravili tudi nekaj posodobitev za spremljanje telesne pripravljenosti in zdravja. watchOS 9 bo imel tri nove meritve teka, ki vam bodo omogočile podrobnejši vpogled v hitrost, tempo in tehniko teka. Triatloncem so na voljo funkcije samodejnega sledenja, ki zaznajo, ko preidete iz ene vadbe na drugo.

Funkcija sledenja spanju je prav tako dobila nekaj izboljšav, in sicer nove stopnje spanja. Aplikacija Sleep si bo izposodila videz in nastavitve pri Fitbitu. Na podlagi tega boste deležni bolj podrobnega vpogleda v to, kako prehajate iz ene vrste spanja v drugo.

Pametna ura Apple Watch je vodilna na področju sledenja atrijski fibrilaciji (AFib). Po novem bo na voljo zgodovina AFib, ki vam bo pomagala slediti in razumeti simptome atrijske fibrilacije.

M2 procesor

Apple kot za stavo pripravlja nove procesorje. Lansko leto smo dobili M1, pred nekaj meseci pa njegovo nadgradnjo, M1 Ultra. Apple pa je zdaj predstavil še njegovo pravo nadaljevanje, M2, ki bo uporabnike zagotovo navdušil.

V podjetju trdijo, da ima procesor M2 18 % večjo zmogljivost od M1. Obenem ima boljši izkoristek električne energije, tako v primerjavi z M1 kot tudi z ostalimi procesorji, ki delujejo na x86 arhitekturi. M2 ima tudi 10-jedrni grafični procesor, in sicer kar dva več od predhodnika.

Kje boste lahko preizkusili novi M2 procesor?

MacBook Air in 13-palčni MacBook Pro

Prvi Mac s čipom M2 je popolnoma novi MacBook Air, ki obenem izgleda, kot da je izgubil nekaj odvečne teže. Pravzaprav je debel le 11,3 milimetra in tehta borih 2,7 kilograma. Vgrajen je tudi MagSafe, kar je priročen dodatek, saj sprosti enega izmed dveh Thunderbolt priključkov. Drugi Mac, ki bo dobil nadgradnjo procesorja, je MacBook Pro. Slednji se je skrčil v 13-palični faktor. Oba prenosnika bosta na voljo v juliju 2022. Cena MacBook Air je 1.199 dolarjev, MacBook Pro pa stane 1.299 dolarjev.

macOS Ventura

Krovna funkcija novega Mac operacijskega sistema Ventura se imenuje Stage Manager. Namen sistema je, da vam pomaga pri upravljanju aktivnih nalog ter poveča produktivnost in učinkovitost. Stage Manager med uporabo na sredini izpostavi aplikacijo, ki je trenutno v uporabi, vse ostale pa porine ob stranski rob. Še nekaj drugih posodobitev:

 • Spotlight je zmogljivejši. Besedilo lahko išče znotraj fotografij.
 • Pošta ima veliko novih funkcij, vključno z naprednejšim iskanjem in razveljavitvijo pošiljanja.
 • Safari je dobil skupne zavihke, tako da lahko pri projektih sodelujete z družino ali prijatelji. Vgrajen bo tudi sistem Passkeys, ki bo nadomestil gesla, temelječa na znakih.
 • FaceTime po novem podpira funkcijo Hand-Off, ki omogoča enostaven preklop klica iz iPhona na Mac napravo.
 • macOS Ventura prav tako omogoča, da zadnjo kamero na iPhonu uporabljate kot spletno kamero, ne da bi potrebovali kabel.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več