Tipkovnice in miške
01.05.2012 07:40

Deli z drugimi:

Share

Apple se preko davčnih oaz spletno izogiba plačilu davkov

Apple povečuje svoj dobiček na račun davčnih oaz.
Apple povečuje svoj dobiček na račun davčnih oaz.

Davčne oaze so države, ki ponujajo manjše davke. Pri velikanski količini denarja nekaterih posameznikov in podjetij se pozna vsak, na tako lahek način privarčevan evro, kar pa ni všeč velikim državam, ki so tako ob znaten priliv v svoj proračun. Med tistimi, ki za kopičenje bogastva »zlorabljajo« davčne oaze, najdemo celo podjetje Apple. Ta se namreč z uporabo pretkanih taktik že več desetletij spretno izogiba plačilu davkov vladi Zdraženih državah Amerike.

Apple ima sedež v Kaliforniji, ki ima na dobiček podjetij kar 8,84-odstotni davek. Da bi se računalniški gigant lahko izognil plačilu »visokega« davka, ta brez zadržkov že vrsto let pridno ustanavlja hčerinska podjetja v državah z ugodno davčno politiko in na ta račun plačuje znatno nižje davke. Med njimi najdemo države, kot so Nevada, Irska, Luksemburg in Britanski Deviški otoki. Luksemburg je Apple na primer izbral za spletno prodajo glasbe in filmskih posnetkov, saj ima ta precej ugodnejše davčne pogoje kot ostale evropske države.

Ustanavljanje hčerinskih podjetij v državah z ugodno davčno politiko je bolj dobičkonosno, kot se lahko zdi na prvi pogled. Podjetje Apple naj bi na ta račun prihranilo že kar preračunanih 1,8 milijarde evrov. S tem denarjem pa bi lahko vlada zvezne države Kalifornija izvedla marsikateri projekt, ki bi koristil celotni skupnosti. Enako velja tudi za Slovenijo. V letu 2010 so slovenska podjetja v davčne oaze namreč opravila transakcije v skupni vrednosti 1,64 milijarde evrov. S tem so si nekatera podjetja povečala že tako velik dobiček. Mi državljani pa moramo zaradi tega pridno zategovati pasove.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tipkovnice tipkovnice za računalnik

Prijavi napako v članku