Računalništvo, telefonija
03.05.2017 18:19
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple prodal manj iPhonov vendar pa ni panike

Novi telefon Apple iPhone 7S naj bi uporabnikom prinesel kar nekaj novosti!
Novi telefon Apple iPhone 7S naj bi uporabnikom prinesel kar nekaj novosti!

Težko pričakovana applova konferenca je razkrila najnovejše informacije o prodaji in ustvarjenih prihodkih v prvih treh mesecih letošnjega leta. Apple je bil po drobnogledom na dveh ključnih področjih in sicer številu prodanih pametnih telefonov iPhone ter doseženih skupnih prihodkih podjetja. Na obeh omenjenih področjih je podjetje rahlo razočaralo vendar pa finančni analitki niso bili razburjeni.

Podjetje je v prvih treh mesecih doseglo 52,9 milijarde ameriških dolarjev prihodkov kar je za 0,1 milijarde manj od pričakovanj. Prihodki so se, glede na enako obdobje lani, povečali za dobre 4 odstotke. Prodanih je bilo 50,8 milijona iPhonov kar je znova manj od pričakovanj analitikov, ki so svoje upe položili na 51,4 milijona. Vendar pa so našli razlog za veselje saj se je povprečna prodajna cena za iPhone dvignila za 2 odstotka kar je posledica velikega interesa za največji iPhone 7 Plus. Prodaja iPadov je, v primerjavi z enakim obdobjem lani, padla za 12 odstotkov na 8,9 milijona medtem ko je prodaja računalnikov MacBook zrasla za 4 odstotke na 4,2 milijona.

Vse bolj pomembno pa je dejstvo, da Applu uspeva dosegati hitro rast prodaje v kategoriji, ki jo imenujejo storitve. V to kategorijo spadajo prihodki iz naslova digitalnih storitev kot sta App Store in Apple Music. Kar 7 milijard ameriških dolarjev, in za eno miliajrdo več kot v prvih mesecih 2016, je uspelo ustvariti Applu. S tem si podjetje ustvarja pomemben drugi vir prihodkov, ki bo poskrbel za diverzifikacijo. Na dolgi rok Apple namreč ne more biti odvisen od prodaje iPhonov kot je to za zdaj še danes.


Prijavi napako v članku