Telefoni
28.10.2011 09:24
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple pridobil patent za odklepanje zaslona na dotik

Bo Apple pridobljeni patent za odklepanje zaslona na dotik uporabil kot orožje v boju zoper Samsung?
Bo Apple pridobljeni patent za odklepanje zaslona na dotik uporabil kot orožje v boju zoper Samsung?

Ameriški patentni urad (Patent and Trademark Office) je na presenečenje mnogih podjetju Apple podelil patent na rešitev za odklepanje zaslona na mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih. Tu gre za gesto »Slide to Unlock«, ki jo je podjetje iz Cupertina javnosti prvič predstavilo leta 2007, in sicer v navezi s prvim pametnim mobilnim telefonom iPhone.

Apple je zahtevek za podelitev patenta na rešitev za odklepanje zaslona na dotik (8,046,721) vložil v juniju leta 2009. Ta je seveda tesno povezan s prvim tovrstnim patentom (7,657,849), ki ga je podjetje iz Cupertina vložilo že 14 mesecev pred izidom prvega iPhona oziroma 23. decembra 2005. Oba patenta pa dejansko ščitita »način« oziroma »koncept«, da do funkcionalnosti mobilnika ali dlančnika dostopamo z vlečenjem prsta po delu zaslona.

Strokovna javnost je nad podelitvijo novega patenta Applu presenečena, saj je nizozemsko sodišče patent 7,657,849 pred kratkim označilo za neveljavnega. Mehanizem za odklepanje zaslona na dotik namreč močno spominja na sistem, ki ga je uporabljal mobilnik Neonode N1m. Ta je to funkcionalnost predstavil še preden je Apple vložil prošnjo za patent leta 2005. Sodišče je odločilo, da je podobnost sistema preveč očitna, da bi ga bilo mogoče patentirati.

Ker odločitev nizozemskega sodišča žal velja le za Evropo, je patent 7,657,849 v ZDA še vedno veljaven. Trenutno še ni jasno, ali bo Apple pridobljeni patent uporabil kot »pravno orožje« zoper vse proizvajalce mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov, ki uporabljajo podoben sistem za odklepanje zaslona na dotik. Tu imamo seveda v mislih predvsem mobilne naprave Android in podjetje Samsung. Na našo srečo bo podjetje iz Cupertina »patentni teror« lahko izvajalo le onkraj luže.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku