Slika, tv, avdio
Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Slušalke
20.06.2022 10:09

Deli z drugimi:

Share

Zadnje slovo iPodov: vse o legendarni Apple liniji predvajalnikov glasbe

»Naslednji torek vas Apple vabi na razkritje prebojne digitalne naprave (namig: ne govorimo o Mac-u).« To so bile besede, zapisane v vabilu na predstavitveni dogodek Apple iPod, 23. oktobra 2001.

22 let kasneje je Apple sporočil bolj klavrno, a pričakovano novico. »Glasba je bila vedno del našega jedra pri Applu. iPod je omogočil dostop do glasbe na stotine milijonom uporabnikom, kar je vplivalo več kot le na glasbeno industrijo. Na novo je opredelilo, kako se glasba odkriva, posluša in deli,« je dejal Greg Joswiak, Applov podpredsednik svetovnega marketinga v izjavi, objavljeni 10. maja.

Apple je tako naznanil konec proizvodnje ene najvplivnejših naprav moderne tehnološke industrije. Leta 2001 sta predvajalnik glasbe iPod in spremna glasbena programska oprema iTunes predstavila koncept digitalnega nakupa glasbe, kar je bila v tistem času kontroverzna ideja, vendar dokaj razumljiva, saj je glasbena industrija iskala vse možne načine, kako se uspešno spopasti s platformami za brezplačno izmenjavo glasbe, kot na primer z Napster, Grokster, Kazaa in podobnimi.

Prvi iPod je bil naznanjen le mesec dni po terorističnih napadih, 11. septembra (pogumna in zelo tvegana poteza Applove marketinške ekipe). Težko je verjeti, ampak danes triljonsko podjetje se je v tistem obdobju trudilo povrniti finančne temelje, zatem ko je nekaj let prej bilo na robu stečaja. Apple, takrat poznan še kot Apple Computer Inc., je stavil na več različnih izdelkov: iMac vse-v-enem računalnik (izdan leta 1998), prenosni računalnik iBook za potrošnike, iLife programska oprema za organiziranje fotografij in iWork, ki naj bi konkuriral Microsoft Officeu. Največja zlata jama pa je bil iPod s svojo glasbeno programsko oprema iTunes.

iPod ni bil prvi MP3 predvajalnik na trgu, tako kot iPhone ni bil prvi pametni telefon. Razlika med Applovimi napravami in konkurenco je bila unikatna zasnova, ki žanje zasluge, da so potrošniki pozabili na CD in kasetofone ter prešli na digitalno glasbo in deljenje datotek. iPod je bil torej glavno orodje za glasbeno industrijo v boju proti piratizaciji in rešilna bilka za Apple, ki je bledel na trgu, kjer so prevladovali Windows računalniki.

Razvoj iPoda skozi leta

Apple-iPod-predvajalniki-glasbe-iPhone

V letih po prvotni predstavitvi originalnega iPoda je Apple predstavil še druge različice predvajalnika glasbe. Leta 2004 so izdali iPod Mini, leto kasneje iPod Shuffle, ki je ciljal cenovni razred pod 100 dolarji in iPod Nano, ki so ga oglaševali kot iPod z vsemi standardnimi funkcijami in debelino standardnega svinčnika. Leta 2007 so izdali iPod Touch, ki je vseboval enak uporabniški vmesnik na dotik kot iPhone, izdan istega leta.

Prva izdaja iPodov je premogla kapaciteto 5GB za 1.000 skladb enake kakovosti kot skladbe na CD-jih. Skozi leta je Apple dodajal funkcionalnosti in izboljševal strojno opremo. Leta 2005 je posodobljen iPod omogočal prikazovanje barvnih vsebin in gledanje video posnetkov, shranjenih na napravi. Do leta 2007 se je kapaciteta iPodov povečala na 40.000 skladb ali 200 ur video posnetkov. iPod Touch je vključeval tudi povezljivost z Wi-Fi omrežjem.

Nekoliko manj znan podatek je, da je Apple zadnjič posodobil iPod Touch leta 2019, napravi omogočil skupinske klice FaceTime in uporabo razširjene resničnosti (AR).

Kako priljubljen je bil iPod?

V prvih šestih letih je bilo prodanih 100 milijonov iPodov. Priljubljenost in dobre prodajne številke so revitalizirali celotno Apple blagovno znamko in posledično vplivali tudi na prodajo Applovega računalniškega segmenta. Applovo finančno poročilo iz leta 2008 prikazuje, da so v zadnjem četrtletju prodali 11 milijonov iPodov. Zatem je prodaja začela upadati, predvsem zaradi vse večje priljubljenosti pametnih telefonov iPhone.

Zakaj se je iPod primoran upokojiti?

iPod Touch je zadnja iPod naprava, ki ji je uspelo preživeti vse spremembe na trgu, v tehnologiji in potrebah potrošnikov. Leta 2014 je spletno mesto TechCrunch poročalo, da je Apple potihoma ukinil proizvodnjo predvajalnikov glasbe, iPod Classic. Leta 2017 je The Verge sporočil, da sta bila iPod Nano in iPod Shuffle ukinjena.

iPod Touch je bil tako zadnji iPod, ki je nosil plamen originalnega iPoda. V zadnjih dvajsetih letih se je tehnološka pokrajina korenito spremenila. Nekoč je iPod vladal zaradi napredne avdio in video zmogljivosti, danes skoraj vsaka pametna naprava premore njegove funkcionalnosti in obenem to stori še bolje in bolj učinkovito.

iPhone nadaljuje zapuščino iPodov

»iPhone je širokozaslonski iPod z upravljanjem na dotik,« so bile prve besede takratnega izvršnega direktorja, Steva Jobsa. Šlo je za ustrezno primerjavo, saj so številne funkcije iPhona slonele na preverjenem uspehu iPodov. Ipod je bil tako rekoč odskočna deska za začetek zgodovine, ki jo je v naslednjih 15 letih spisal iPhone.

Prva izdaja iPhonov je zahtevala sinhronizacijo z iTunes, če ste želeli uporabljati iPhone. Danes se to po vsej verjetnosti ne bi dobro izšlo, v tistih časih pa je Apple uporabil to kot prodajno točko, ker je s tem pomiril uporabnike in jim zagotovil, da ima iPhone zelo podoben vmesnik, tako kot priljubljeni iPod. Ko je uporabnik nastavil iPhone, je na njem prav tako opazil aplikacijo z znanim imenom iPod.

Tudi App Store, ki je definiral iPhone v naslednjih letih, se za del svojega uspeha lahko zahvali digitalni trgovini iTunes Music Store, ki je bila predstavljena na tretji generaciji iPodov, leta 2003. Seveda iPod ni zaslužen za vse uspehe pametnih telefonov iPhone, vseeno pa si je težko predstavljati, kako bi izgledali, če iPod ne bi že prej postavil močnih temeljev.

Čeprav se iPod poslavlja, njegova zapuščina živi naprej. Glasba je še vedno velik del identitete podjetja, le da se je preselila v njihovo storitev pretakanja in priljubljene brezžične slušalke AirPods. Video zapuščina ostaja na Apple TV in pametnih telefonih iPhone.

Kako lahko kupite zadnji iPod?

Če želite kupiti delček zgodovine, lahko enega od zadnjih primerkov iPod Touch kupite prek Applovega spletnega mesta, v trgovinah Apple store in pri vseh Applovih pooblaščenih prodajalcih.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni ios Apple iPhone 13


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več

Biro oprema Žolnir d.o.o.

Kovinarska ulica 10, 3000 Celje, Tel: 03 491 94 00
Ali lahko vaša pisarna funkcionira brez pisarniške opreme? Ste se kdaj vprašali, katere so glavne prednosti sodobne pisarniške opreme na vašem delovnem mestu? Vse odgovore ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več