Telefoni
21.07.2015 23:44
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple podira vse prodajne rekorde

Apple vsako uro zasluži kar preračunanih 7,3 milijona evrov.
Apple vsako uro zasluži kar preračunanih 7,3 milijona evrov.

Apple je objavil najnovejše rezultate poslovanja za obdobje od meseca aprila do konca meseca junija. Znova smo lahko priča strmi rasti prihodkov iz poslovanja. Pri Applu so zabeležili 45,34 milijard EUR prihodkov in s tem v primerjavi z enakim obdobjem lani, prihodke povečali za kar 32,5 odstotkov. Slednje predstavlja izjemno rast prodaje za podjetje takšne velikosti kot je Apple. Ob tem so zabeležili za 9,78 milijard EUR čistega dobička.

Največja vloga pri tem pripada pametnemu telefonu iPhone. V treh mesecih so jih uspelo prodati 47,5 milijonov in s tem za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Večje povpraševanje beležijo tudi računalniki Mac. Prodaja se je povečala za 9 odstotkov na 4,7 milijonov. Glede na to, da se prodaja računalnikov v panogi krči je dejstvo, da pri Applu uspevajo prodati več računalnikov Mac, še toliko večjega pomena. Padajočemu trendu pa se ni uspelo izogniti tablici iPad. Prodaja se je ustavila pri 10,9 milijona in s tem za 18 odstotkov nižje od enakega obdobja v letu 2014. Investitorje je po drugi strani razveselila višja prodajna marža, ki jo je Apple dosegel pri prodaji iPhonov. Povprečna prodajna cena pametnga telefona je znašala 603 EUR in s tem za kar 17,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Skrivnost ostaja prodaja pametne ure Apple Watch. Pri Applu so že ob začetku prodaje pametne ure sporočili, da ne bodo razkrivali prodajnih številk in se bo kategorija pametnih ur združila z ostalimi kategorijami med katere spadajo produktne linije Beats, iPod ter prodaja aplikacij in glasbe. So pa v sporočilu za javnost navedli, da je prodaja Apple Watch nad pričakovanji in podobno velja za odziv razvijalcev aplikacij. Za pametno uro naj bi bilo na voljo že 8.500 aplikacij.

Rekordni prodajni rezultati pomenijo tudi nov rekord v celotnih likvidnih sredstvih, ki jih ima Apple na voljo. V tem trenutku to pomeni kar 185,6 milijard EUR kamor se prištevajo denarna sredstva in ostale likvidne finančne oblike. Zanimivo pri tem je, da je podjetje zadolženo za 43 milijard EUR kar je posledica ugodnih možnosti financiranja.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku