Operacijski sistemi
28.12.2015 01:36
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple objavil seznam najboljših aplikacij v letu 2015

Novi iOS 9 prinaša lastnikom Applovih mobilnih naprav veliko uporabnih novosti!
Novi iOS 9 prinaša lastnikom Applovih mobilnih naprav veliko uporabnih novosti!

Vsako leto se pri Applu ob koncu leta spomnijo preteklih 12 mesecev in objavijo seznam najboljših novih aplikacij, ki so bile predstavljene. Letos ni nič drugače in tako je na voljo nov seznam. Kategorije aplikacij se nanašajo na pametne naprave oziroma ostale naprave, ki jih ponujajo pri Applu. To pomeni na primer tudi aplikacije za Apple TV, ki jih je z novim operacijskim možno uporabljati. V nadaljevanju pa predstavimo tiste, ki so na voljo tudi slovenskim uporabnikom.

V kategoriji najboljših aplikacij za pametni telefon iPhone so pri Applu izpostavili aplikacijo Periscope. Uporabnikom omogoča prenos dogajanja s pomočjo kamere in predvajanja video posnetka. Vsi posnetki na Periscope se predvajajo v živo kar pomeni, da se lahko uporabniki neposredno vključijo v dogajanje na drugem koncu sveta. Veliko zanimanja je aplikacija zbudila v začetku leta 2015, ko so jo med drugim masovno začeli uporabljati zvezdniki. Tako je možno spremljati dogajanje v ozadju pred večjimi intervjuji ali snemanji oddaj in hkrati posredovati vprašanja na katera se potem neposredno odgovarja. Periscope je na voljo brezplačno in predstavlja alternativo podobni aplikaciji z nazivom Meerkat.

Prav tako na seznamu najboljši aplikacij za iPhone je Workflow. Aplikacija ponuja uporabnikom način avtomatizacije ponavljajočih se aktivnosti. To pomeni, da se lahko na primer posneta fotografija samodejno shrani na vašem uporabniškem računu na Facebooku ali Twitterju brez potrebe, da bi sliko ročno izbrali iz albuma na pametnem telefonu in jo šele nato objavili. Workflow tako ponuja možnost avtomatizacije nadležnih aktivnosti in s tem manj ukvarjanja z vašim pametnim telefonom. Med uporabne funckionalnosti je prišteva tudi samodejno sporočanje časa prihoda, ki se pošlje osebi s katero ste zmenjeni.

Na seznamu sta se znašla tudi Enlight in Instagram. Prvi predstavlja mobilni urednik za posnete fotografije medtem ko je Instagramu uvrstitev med najboljše prinesla integracija nove tehnologije 3D Touch. S tem Instagram izkorišča najnovejšo tehnološko zmogljivost aktualne generacije iPhonov 6S in 6S Plus.

Za tablico iPad se je kot najboljšo razglasila aplikacija The Robot Factory. Namenjena otrokom in odraslim ponuja možnost sestavljanja lastnega robota. Spominja na Lego kocke kjer je potrebno sestaviti robota s točno določenimi zmogljivostmi in karakteristikami.

Za uporabnike najboljših prenosnih računalnikov, računalnikov Mac, pa so pri Applu med drugim izbrali aplikacijo Afinity Photo, ki predstavlja alternativo dobro poznanemu Adobe Photoshop.

Na žalost pa najboljša aplikacija ni na voljo za lastnike pametnih ur Apple Watch. Dark Sky, vremenoslovska aplikacija, ki z veliko natančnostjo napoveduje padavine, je bila izbrana kot najboljša za pametno uro. Vendar pa aplikacija ni na voljo na slovenskem trgu. To pa ne velja za najboljšo igro. Za Apple Watch je tako po mnenju Appla najboljša Rules! Zabavna aplikacija, ki od vas zahteva reševanje časovno omejenih nalog je primerna tako za starejše kot mlajše in ponuja veliko priložnosti za preživljanje prostega časa v času prazničnih dni.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku