Računalništvo, telefonija
20.10.2009 14:31
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple objavil poslovne rezultate za četrti kvartal: rast prodaje

Četrtletje z največjim dobičkom v Applovi zgodovini ter rekordna prodaja Mac računalnikov in telefonov iPhone.
Četrtletje z največjim dobičkom v Applovi zgodovini ter rekordna prodaja Mac računalnikov in telefonov iPhone.

Apple

je objavil finančne rezultate za četrto fiskalno trimesečje leta 2009, ki se je zaključilo 26. septembra 2009. Podjetje je ustvarilo 9,87 milijarde dolarjev prihodkov in čisti kvartalni dobiček v višini 1,67 milijarde dolarjev oziroma 1,82 dolarja na delnico. Lani je, za primerjavo, Apple v istem trimesečju ustvaril 7,9 milijarde dolarjev, njegov čisti dobiček pa je znašal 1,14 milijarde dolarjev oz. 1,26 dolarja na delnico. Bruto vrednost se je povzpela iz lanskoletne 34,7- na 36,6 odstotno. Prodaja na mednarodnih trgih v tem trimesečju predstavlja 46 odstotkov prihodkov.

Apple je v tem kvartalnem obdobju prodal 3,05 milijona Macintosh računalnikov, kar predstavlja 17-odstotno rast prodaje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Poleg tega je podjetje v tem trimesečju prodalo 10,2 milijona iPodov, kar pomeni 8-odstotno zmanjšanje prodaje glede na enako obdobje prejšnjega leta. V tem kvartalu je Apple prodal 7,4 milijona iPhonov, kar pomeni 8-odstotno rast prodaje v primerjavi z istim obdobjem lani.

»Veseli smo, da smo uspeli prodati več Mac računalnikov in iPhonov kot v vseh prejšnjih četrtletjih,« je povedal Applov predsednik uprave Steve Jobs. »Naša izredno prepričljiva ponudba je idealna za prihajajoče praznično obdobje, poleg tega pa v letu 2010 načrtujemo predstavitev nekaj izjemnih novih proizvodov.«

Mnogi že nekaj časa špekulirajo, da je Applov preboj v veliki meri odvisen tudi od (ne)uspeha konkurenčnega podjetja Microsoft. Zaradi slabega odziva uporabnikov na operacijski sistem Windows Vista, se je namreč zgodila množična migracija h konkurenčnemu operacijskemu sistemu Mac OS x in posledično na Macintosh računalnike. Ti isti špekulanti zdaj trdijo, da Windows 7 temu naredil konec.


Prijavi napako v članku