Računalništvo, telefonija
11.09.2019 07:05
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj prinaša novi iPhone 11?

.. Apple je v okviru tradicionalnega dogodka pričakovano predstavil novo generacijo pametnih mobilnih telefonov iPhone ..
Za novi iPhone 11 bo treba odšteti vsaj 839 evrov.
Za novi iPhone 11 bo treba odšteti vsaj 839 evrov.

Gre za pametne mobilne telefone iPhone 11, ki vsaj po zunanji obliki niso presenetili nikogar, saj so bile fotografije novosti javnosti razkrite že pred časom. Kljub temu novinci prinašajo nekaj novosti.

iPhone 11

Pametni mobilni telefon iPhone 11 je neposredno naslednik lanskoletne različice XR. Ta je na voljo v kar šest barvnih odtenkih in je opremljen s 15,5 oziroma 6,1-centimetrskim zaslonom OLED. V primerjavi s predhodnikom se razlikuje predvsem v smislu kakovostnejšega predvajanja glasbe ter dvojnega fotoaparata za kakovostnejši zajem fotografij in videoposnetkov. Na voljo je celo način za zajem fotografiji ponoči. Celoto poganja mobilni procesor A13 Bionic, ki naj bi bil za okoli 12 odstotkov zmogljivejši v primerjavi z lanskoletnim modelom. Novost se lahko pobaha še z daljšo avtonomijo delovanja in hitrejšim skeniranjem obraza, vse ostalo pa je enako kot pri lanskoletnem modelu. Za novi iPhone 11 bo v Združenih državah Amerike treba odšteti preračunanih 633 evrov, kar je za okoli preračunanih 45 evrov manj kot v primerjavi z lanskoletnim modelom XR.

iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max

Za najzahtevnejše uporabnike je podjetje Apple pripravilo kar dve različici novega pametnega mobilnega telefona iPhone 11, in sicer iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max. Novinca se od predhodnega modela razlikujeta predvsem po sistemu kamer, ki so postavljene v kvadratno ohišje. Manjši iPhone 11 Pro je opremljen s 14,7-centimetrsko oziroma 5,8-palčno diagonalo, medtem ko model iPhone 11 Pro Max razpolaga s kar 16,5-centimetrskim oziroma 6,5-palčnim zaslonom.

Prenovljen zaslon OLED ponuja dinamično kontrastno razmerje dva milijona proti ena, podjetje Apple pa mu je dodelilo oznako Super Retina XDR. Novinca prav tako poganja mobilni procesor A13 Bionic, pri čemer različica Pro prinaša tri digitalne fotoaparate in daljšo avtonomijo delovanja, in sicer štiri ure daljšo avtonomijo za model Pro in peturno avtonomijo za model Pro Max. Tu je na voljo še polnilec za hitro polnjenje baterije, in sicer zmogljivosti 18 vatov. Med vidnejšimi možnostmi gre izpostaviti funkcijo Deep Fusion, ki kar devet fotografij združi v eno za višjo kakovost, zajem videoposnetkov pa je mogoč v ločljivosti 4K, kar bo zagotovo razveselilo mnoge.

Pametna mobilna telefona iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max seveda ne bosta poceni. Začetna cena manjšega modela bo namreč v Združenih državah Amerike okoli preračunanih 900 evrov, modela iPhone 11 Pro Max pa slabih 1000 evrov. Novi modeli pametnih mobilnih telefonov iPhone so od 20. septembra na voljo tudi v Sloveniji.

Skrivalnice glede sistemskega pomnilnika

Podjetje Apple med predstavitvijo novih pametnih mobilnih telefonov iPhone 11 ni razkrilo količine sistemskega pomnilnika. Ker pametni mobilni telefoni Android razpolagajo s 6, 8 in celo 12 gigabajti sistemskega pomnilnika, so zanesenjaki Geekbench sprejeli odločitev, da preverijo dejansko količino pomnilnika novega telefona iPhone 11 Pro. Prišli so do spoznanja, da je novi iPhone dejansko opremljen z “zgolj” 4 gigabajti sistemskega pomnilnika, kar mnogih poznavalcev sicer ni presenetilo. Podjetje Apple namreč meni, da bi moral imeti telefon zgolj toliko pomnilnika, kot ga dejansko potrebuje in ne več zgolj za potrebe marketinga.

Merilna programska oprema Geekbench je pokazala, da je novi iPhone 11 Pro v enojedrnem načinu delovanja dosegel 5.472 točk, v večjedrnem načinu pa 13.769 točk, kar je precej bolje od trenutno najzmogljivejšega pametnega mobilnega telefona Android. Pametni mobilni telefon Asus ROG Phone 2 s procesorjem Snapdragon 855 in sistemskim pomnilnikom kapacitete 12 gigabajtov je namreč v omejenem merilnem programu dosegel 3.608 točk, v večjedrnem načinu pa 11.359 točk.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več