Telefoni
09.06.2018 15:22
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple iOS 12 vs. Google Android P: Kateri je boljši?

Apple iOS 12 vs. Google Android P: Kateri je boljši?
Apple iOS 12 vs. Google Android P: Kateri je boljši?

Na eni strani torej Applov iOS 12, na drugi strani Googlov Android P. Čeprav sta ta dva tehnološka giganta v Silicijevi dolini le nekaj kilometrov narazen, se njuni filozofiji razlikujeta za tisoče svetlobnih let. Googlov operacijski sistem Android temelji na odprtosti (to lahko vodi v fragmentacijo), Applov iOS pa na zaprtem sistemu, ki stremi k ekskluzivnosti (to lahko vodi v stanje, kjer storitve delujejo zgolj v Applove ekosistemu).

Obe korporaciji sta že imeli možnost predstaviti najnovejši verziji svojih operacijskih sistemov in tako lahko že dobimo občutek, kako bodo delovale najnovejše naprave. Kljub temu pa je znano, da tako Apple kot Google do razkritja novih telefonov ne pokažeta vseh lastnosti in novosti operacijskih sistemov, kar pomeni, da to zagotovo ne bo zadnja ocena.

Prve iPhone z novim sistemom iOS 12 pričakujemo v septembru, prve Android P naprave pa v septembru ali oktobru.

Geste in “zareze”

Prednost: iOS 12

iPhone X ni bil prvi telefon, ki je podpiral geste povezane z zarezami oz. “swipe” geste, vendar pa je bil vseeno tisti, ki je tehnologijo najbolj spromoviral. (prvi telefon, kjer smo spoznali dotično tehnologijo je bil Essential Phone).


Sedaj je Google v celoti sprejel zareze in navigacijo gest, ko je Android P končno prinesel tehnologijo, ki je bila potrebna. Ne glede na to, da so se proizvajalci Android pametnih telefonov že odločili, da bodo stvari delali nekoliko po svoje, je Googlova splošna podpora in kompatibilnost dokaj dobra indikacija, da prihaja dotična tehnologija v obliki, ki bi znala zadovoljiti še tako zahtevne uporabnike.


Moramo pa priznati, da Android P ni v celoti sprejel gest, kajti še vedno se zanaša na gumb na zadnji strani naprave. Če to primerjamo z iPhonom X, kjer je izkušnja veliko bolj uporabniku prijazna, vidimo, da tukaj Android P zaostaja. Android P pokriva manj prostora kot iPhone, ampak dvomimo, da bi to lahko bil glavni razlog, zakaj se nekdo odloči za nakup telefona.


Glasovni asistenti: Google Assistant vs. Siri

Prednost: Android P

Posodobitev Siri se osredotoča na uporabnikove želje, še preden si jih ta zaželi. Nova aplikacija Shortcuts nam omogoča vzpostavitev profilov, ki delujejo preko “step-by-step” rutine, ko izrekamo določene ključne besede. Na primer, “Headed home” (odpravljam se domov) fraza bi sprožila našo najljubšo radijsko postajo, zagnala navigacijo ali kaj tretjega.


Medtem, ko Siri Shortcuts približajo Applove naprave bližje Googlovemu asistentu, ki prav tako podpira rutine (prav tako enako velja za Amazon Alexo), Apple še vedno ni naredil praktično nič, da bi zmanjšal manko, ki ga Siri ima do Google Assistant-a.


Siri že kar nekaj časa zaostaja. Že če pogledamo samo kvaliteto informacij in način, na katerega so te predstavljene, je Google Assistant korak pred Siri. Stvari so se še potencirale po Googlovi razvijalski konferenci I/O v maju, od katere naprej Siri le še z daljave spremlja napredek Googla na področju glasovnih asistentov. Google je razvil 6 novih glasov za Google Assistant. Odslej zmore skupek vprašanj ali celo skupinsko nalogo, prav tako pa lahko nauči vaših otrok nekaj manir.


Google se med drugim ukvarja s tem, kako bi naredil glas svojega asistenta dovolj človeški, da bi lahko s človekom vzpostavil pravi pogovor, ali recimo rezerviral mizo v restavraciji ali sobo v hotelu. Leta 2011 je Apple popolnoma pretresel svet mobilne telefonije s Siri in vse je kazalo na dominacijo Appla. Zadnje čase Applu ne samo, da ne uspeva, poleg tega močno zaostaja za Googlom.


Pošiljanje sporočil: iMessage vs. … hmmm?

Prednost: iOS 12

Applova aplikacija iMessage postaja vse boljša in boljša. V enem kotu imamo Animojije, potem imamo Memojije (Animojiji, ki jih naredimo iz svojega obraza), “peer-to-peer” plačila, FaceTime videoklice, Wi-FI pošiljanje sporočil z ostalimi iMessage uporabniki, medplatformno SMS sporočanje med telefonom, iPad-om in Mac-om itd.

V drugema kotu pa imamo … kaj točno? Google Hangouts aplikacija je izjemno omejena in nerazvita. Android Messages aplikacija je namenjena zgolj telefonom, kar pomeni, da kakršnokoli medplatformno pošiljanje sporočil ne pride v poštev, Google Duo sicer omogoča kvalitetna video klice za telefone, vendar je neuporaben za računalnike ali ostali Googlove sporočilne aplikacije kot so Hangouts ali Messages.

Igranje istih AR aplikacij kot vaši prijatelji

Prednost: Android P

iOS 12 bo nudil zelo zanimivo lastnost, kjer bomo lahko s prijatelji naenkrat uporabljali in komunicirali isto AR okolje. Si predstavljate, da v nekem skupnem navidezno resničnem okolju s prijatelji zgradite grad iz lego kock, ali zaigrate virtualne ping pong?

Google je tukaj naredil še korak naprej, saj je omogočil, da tako Android kot iOS uporabniki igrajo skupne igre, ne glede na operacijski sistem njihove naprave. Cloud Anchors, kakor se imenuje novost, ni omejena zgolj na Android P, bo pa ravno Android P tisti, ki bo imel največ koristi.

Odklepanje s tehnologijo prepoznavanja obraza: varno vs. uporabno

Prednost: iOS 12

Android verzija tehnologije Face Unlock je bila označena kot uporabna, vendar ne tako varna kot odklepanje s prstnim odtisom. Varen Face ID je povsem Applova stvar in iPhone X je bil sploh prvi telefon, ki je uporabil 3D sprednjo kamero.

Iris odklepanje, ki ga ima recimo Samsung je eksluzivno namenjeno Samsungu, in sicer Galaxyju S9. Tovrstno odklepanje je bilo označeno kot varno, vendar obstajajo že tudi določeni dvomi o varnosti dotične tehnologije.

Zemljevid: Apple Maps vs. Google Maps

Prednost: Android P

Applova aplikacija je po mnenju strokovnjakov funkcionalna za “turn-by-turn” navodila, Google Maps pa gre korak naprej in uporabniku ponudi plast po plast informacij, ki jih lahko uporabimo, če želimo. Google recimo še razmišlja, kako bi lahko svojo aplikacijo popeljal v prihodnost. Prejšnji mesec je predstavil, kako bi lahko virtualni vodič nekega dne uporabnika vodil po neznanem mestu.

Torej, kdo zmaguje?

Tako iOS 12 kot Android P sta še nedokončana operacijska sistema, zato je še prezgodaj soditi, kateri je boljši oz. katerega preferiramo. Programska oprema se spreminja in razvija iz dneva v dan in Google ter Apple nas lahko oba presenetita z razkritjem lastnosti, za katere v tem trenutku niti še ne vemo.

Glede na to, kje sta oba sistema sedaj, pa bi ahko vseeno rekli, da ima Google nekaj prednosti, še posebej, če se spomnimo večigralske navidezne resničnosti in glasovnega asistenta. Nekoliko smo presenečeni, da Apple ne popravi glavnih pomanjkljivosti Siri, prav tako pa smo razočarani, da je njegov najbolj zanimiv faktor, Memoji avatarji, omejen na iPhone X. Kljub temu pa se nam zdi super, da Apple sprejema večigralski AR način igranja aplikacij – mogoče v letu 2019 tehnologija dokočno zaživi.

Še enkrat je potrebno izpostaviti, da tako Google kot Apple skrivata verjetno še nekaj asov v rokavu in da se tekmovanje med tema gigantoma še ni končalo. Samo želimo si lahko, da bosta oba akterja ponudila svoj maksimum, da bomo lahko zares govorili o vrhunskih dosežkih.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku