Aplikacije in dodatni programi
03.09.2020 12:00
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacija #OstaniZdrav tudi za iPhone

Aplikacija #OstaniZdrav tudi za iPhone
Aplikacija #OstaniZdrav tudi za iPhone

Slovenska aplikacija za sledenje okužb z novim koronavirusom (Covid-19) je za pametne telefone Android na voljo že od druge polovice avgusta. Sedaj pa je omenjena aplikacija na voljo tudi za operacijski sistem iOS. Aplikacija je bila 1. septembra uradno objavljena v Applovi spletni trgovini.Aplikacija je tako sedaj na voljo tako za iOS (https://apple.co/3lG7dnY) kot tudi za Android (http://bit.ly/zdrav-google).

Za namestitev aplikacije potrebujete iPhone, ki ima naložen operacijski sistem iOS različice vsaj 13.5 ali več. Medtem si je aplikacijjo za Android preneslo že več kot 50.000 tisoč uporabnikov, vendar ni podatka o tem, koliko uporabnikov jo dejansko uporablja. Priporočeno je, da si aplikacijo namesti vsaj 20 odstotkov celotnega prebivalstva – v Sloveniji je to vsaj 410.000 ljudi.

Zanimivo pa je tudi dejstvo, da Apple omogoča uporabnikom iPhonov sledenje okužbam tudi brez namestitve aplikacije, ker je ta zmožnost že “vgrajena” v operacijski sistem oziroma njegovo najnovejšo posodobitev. V tem primeru, uporabniku ni potrebno namestiti posebne aplikacije, niti mu ni potrebno namestiti aplikacije vsake države posebej v primeru potovanja, kar še dodatno pripomore k zajezitvam morebitnih okužb. Google že intenzivno razvija to zmožnost tudi za uporabnike Androida.

Storitvi delujeta s pomočjo istega “vmesnika” oziroma t.i. API-ja, ki je potreben za delovanje vseh tovrstnih aplikacij. Aplikacija ne potrebuje dostopa do lokacije niti do osebnih podatkov, tako da je zasebnost uporabnika zagotovljena.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone iOS aplikacije

Prijavi napako v članku