Računalništvo, telefonija
03.08.2020 14:00

Deli z drugimi:

Share

Aplikacija #OstaniZdrav kmalu na voljo

Aplikacija #OstaniZdrav, bolj znana kot slovenska aplikacija za spremljanje okuženosti s koronavirusom, naj bi zaživela že v drugi polovici avgusta.
Aplikacija #OstaniZdrav kmalu na voljo
Aplikacija #OstaniZdrav kmalu na voljo

Aplikacija za spremljanje okuženosti z novim koronavirusom naj bi po poročanjih bila za javno uporabo na voljo že v drugi polovici avgusta. Sprva je bilo načrtovano, da bo na voljo s 1.8., vendar je zamik povzročilo preverjanje s strani Googla in Appla, saj morata obe podjetji aplikacijo odobriti pred javno objavo.

Podobne aplikacije so že na voljo v tujini in tudi “naša” ni nič kaj drugačna, saj je pravzaprav slovenska verzija nemške aplikacije Coronawarn.

Sama aplikacija je bila še pred objavo deležna veliko negativizma, saj večino uporabnikov skrbi zasebnost podatkov.

Kako aplikacija pravzaprav deluje?

Po uspešnem zagonu aplikacije se ustvari naključni identifikacijski ključ, ki se zamenja vsako uro. Ta ključ aplikacija “oddaja” preko povezave Bluetooth. Če ključ “naleti” na uporabnika v bližini, ki ima nameščeno aplikacijo, se shrani v aplikacijo tistega uporabnika. Pri tem se zabeleži razdalaja (glede na moč oddajanja) in čas, ko sta bila uporabnika v “vidnem polju”. Prav tako uporabnik, ki je “oddajal” ključ v okolico, prejme tudi ključ drugega uporabnika v bližini.

Ta ključ se v eni uri zamenja z novim, tako da takojšnja identifikacija ni mogoča, vendar si aplikacija vseeno zapomni vse že sprejete ključe, če bi uporabnik, ki je bil sprva negativen na koronavirus nato javil, da je pozitiven.

Pri takšnem delovanju ni potrenbo zbiranje nikakršnih osebnih podatkov, kot sta ime, priimek, starost, naslov … ampak zgolj zbiranje naključno ustvarjenih ključev. Osebna identifikacija pri tem ni mogoča.

Da ne bi prišlo zlorab, na primer, da bi se oseba z nameščeno aplikacijo prosto sprehajala po mestu in pridobivala ključe drugih uporabnikov, nato pa javila, da je okužena, čeprav ni, in bi bili nato ostali uporabniki obveščeni, da so bili v stiku z osebo, ki je najprej bila negativna, nato pa pozitivna, je potrebno po morebitnem pozitivnem testu v aplikacijo vnesti posebno enkratno kodo, ki potrdi, da je uporabnik res pozitiven in ne gre zgolj za neslano šalo.

Za veliko možnost okužbe se smatra, če je aplikacija zmožna komunicirati z drugo aplikacijo na razdalji enega metra več kot 15 minut.

Ker pa aplikacija še ni javno objavljena, so zgoraj navedena dejstva zgolj predvidevanja, kako bo aplikacija delovala.

Več informacij je možno pridobiti na naslednji povezavi -> https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav/


Prijavi napako v članku