Računalništvo, telefonija
23.06.2024 08:00

Deli z drugimi:

Share

Anthropic predstavil novi, hitrejši UI model Claude 3.5 Sonnet

Clause 3.5 Sonnet je kot vse kaže Anthropic-ov najpametnejši, najhitrejši in najbolj oseben model do tega trenutka. Prinaša tudi zanimiv način interakcije s chatboti.

Anthropic je predstavil svoj najnovejši model, imenovan Claude 3.5 Sonnet, za katerega trdijo, da je primerljiv oz. boljši v določenih opravilih od OpenAI-jevega ChatGPT-4o in Google Gemini. Novi model je že na voljo za obstoječe Claude uporabnike, in sicer na spletu in v iOS aplikaciji, kmalu pa bo model pripravljen tudi za razvijalce.

Claude 3.5 Sonnet bo ostal neka srednja pot v Antrophic-ovi seriji modelov. Haiku je tako najmanjši model, medtem ko je Sonnet najbolj razširjen in tudi populare. Opus pa velja za “high-end” model. Zanimivo je predvsem to, da 3.5 Sonnet prekaša model 3 Opus. To dokazujejo številke opravljenih testov, ki kažejo, da 3.5 Sonnet s precejšnjo razliko vodi proti 3 Opus. Še bolj pomembno pa je verjetno izpostaviti, da je novi model kar dva-krat hitrejši od prejšnjega.

Kaj vse to pomeni v praksi?

Anthropic pravi, da bo Claude 3.5 Sonnet veliko boljši pri pisanju in prevajanju kode, obvladovanju večstopenjskih delovnih tokov, interpretaciji grafov ter prepisovanju besedila s slik. Novi in ​​izboljšani Claude prav tako očitno bolje razume humor in zna pisati na veliko bolj človeški način.

Poleg novega modela Anthropic predstavlja novost imenovano “Artifacts”. To bo omogočilo, da uporabniki modela z rezultati “promptov” upravljajo direktno v pogovoru z modelom. Recimo, če modelu naročimo, da za nas nekaj oblikuje, nam 3.5 Sonnet lahko rezultat pokaže in mi ga lahko urejamo direktno v aplikaciji. Če dobimo rezultat v obliki maila, lahko tega uredimo direktno v Claude aplikaciji namesto, da bi ga morali kopirati in prilepiti v urejevalnik teksta. Gre za manjši napredek, vendar zelo uporaben. Dejstvo je, da UI orodja morajo postati več kot chatboti in funkcionalnosti, kot je “Artifacts”, prispevajo k uporabniški izkušnji modela.

Za zdaj je Claude 3.5 Sonnet brez dvoma velika novica v svetu umetne inteligence. Tempo razvoja je resnično navdihujoče opazovati. Anthropic je izdal model Claude 3 Opus marca letos in takoj izjavil, da je njihov model enako dober kot GPT-4 in Gemini1.0. Preden sta OpenAI in Google pripravili novejše verzije svojih modelov je zdaj Anthropic ponovno naredil veliko potezo. Prepričani smo, da konkurenca ne bo dolgo čakala na svoje premike. O Claude-u se ne govori toliko, kot o modelih Gemini in ChatGPT, vendar je zagotovo še kakor konkurenčne model.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več