Telefoni
14.03.2019 21:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android Q na prvi preizkušnji

Novi Android Q bo prinesel zvrhan koš novih možnosti.
Novi Android Q bo prinesel zvrhan koš novih možnosti.

Ljubitelji mobilnega operacijskega sistema Android so pri podjetju Google končno prišli na svoj račun, saj je računalniški gigant najavil prvo poskusno različico najnovejšega mobilnega operacijskega sistema Android Q. Ta je sicer trenutno na voljo le za uporabnike novejših Googlovih pametnih mobilnih telefonov družine Pixel, kmalu pa bodo na vrsto prišli tudi uporabniki konkurenčnih mobilnih telefonov, čeprav bo število teh močno omejeno. Morda bodo na svoj račun kmalu prišli tudi uporabniki prepogljivih pametnih mobilnikov, saj je novi Android Q dejansko prvi, ki privzeto podpira naprave s prepogljivimi zasloni, te pa bodo kmalu postale del našega vsakdana.

Mobilni operacijski sistem Android Q prinaša še vrsto drugih novosti, ki se nam bodo zagotovo brez težav prikupile. Med njimi nedvomno velja izpostaviti povsem nov način delovanja, ki bo pripomogel k daljši avtonomiji delovanja mobilne naprave. Poleg tega razpolaga z namenskim navideznim okoljem, ki je prilagojeno zunanjim zaslonom, kar pomeni, da bomo lahko mobilno napravo uporabljali v vlogi osebnega računalnika. Pri delu ali pri igranju računalniških iger bomo lahko uporabljali klasični računalniški zaslon, vključno z računalniško tipkovnico in računalniško miško. Prihajajoči Android 10.0 Q ima pričakovano tudi privzeto podporo za tako imenovani temni način oziroma Dark Mode. To sicer ne preseneča, saj je lahko poraba električne energije na mobilnih napravah v temnem načinu do kar 43 odstotkov nižja kot v običajnem načinu.

Novi mobilni operacijski sistem Android Q prinaša še izboljšano deljenje vsebin med nameščenimi programi, vgrajeno podporo video zapisu AV1, učinkovitejšo povezavo z zunanjimi napravami, varnejše prepoznavanje obraza ter bolj varčno delo s sistemskim pomnilnikom. Poleg tega se bo na telefonu samodejno pojavil gumb za vklop brezžične povezave, ko bo ta na voljo.


Prijavi napako v članku