Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
28.08.2022 10:08

Deli z drugimi:

Share

Android dovoljenja: kaj so in s čim upravljajo?

Vsakič, ko prvikrat odprete novo aplikacijo ali funkcijo oziroma želite nadgraditi funkcionalnost določene aplikacije, se srečate s pojavnim oknom, ki vas prosi za odobritev dodatnih dovoljenj.

Kaj pa pomenijo posamezna Android dovoljenja? S katerimi pogoji uporabe se strinjate, ko jih odobrite? Nekateri zahtevki po dovoljenjih so seveda razumljivi: aplikacija za brskanje po shrambi na primer potrebuje dovoljenje za dostop do pomnilnika. Nekoliko manj razumljivi pa so zahtevki podobnih aplikacij za dostop do mikrofona, stikov ali kaj podobnega.

Android 6 oziroma Marshmallow je bil eden prvih operacijskih sistemov, ki je uporabnikom ponudil večji nadzor nad dovoljenji, s katerimi upravljajo aplikacije. Pametni telefoni postajajo vse večje podatkovne baze občutljivih podatkov iz zasebnega in poslovnega življenja potrošnikov, od družinskih fotografij, finančnih podatkov in poslovnih dokumentov do poslovnih omrežij. Pravilen nadzor nad temi dovoljenji zato postaja vse bolj pomemben. Google je z Androidom 12 ponovno večji poudarek dal zasebnosti in uporabnikom omogočil boljši nadzor nad osebnim digitalnim svetom.

Kakšna je torej vloga Android dovoljenj za aplikacije? Kako poskrbeti, da vaša pametna naprava ostane varna?

Android-dovoljenja-lokacija-kamera-mikrofon (3)

Kaj so Android dovoljenja za aplikacije?

Že sam izraz pove, da gre za urejanje, kaj lahko aplikacija oziroma storitev ureja znotraj operacijskega sistema in do katerih podatkov lahko dostopa. To zajema branje podatkov, shranjenih v pomnilniku telefona, kot so stiki, sporočila in večpredstavnostne datoteke … pa vse do uporabe strojne opreme, kot sta na primer kamera in mikrofon. Uporabnik telefona se z odobritvijo dovoljenj strinja, da aplikacija lahko dostopa do zahtevanih sistemov, zavrnitev dostopa pa to prepreči.

Aplikacije si ne morejo oziroma bolje rečeno ne smejo dodeliti dovoljenj. Odločitev je v rokah uporabnika. Kot rečeno, se vam bo ob prvem zagonu aplikacije prikazalo pojavno okno z zahtevkom za odobritev dovoljenj. Če boste dovoljenja zavrnili, se lahko zgodi več scenarijev:

 • dostop le do določenih funkcij,
 • normalno delovanje aplikacije ali
 • nedelovanje aplikacije, vse dokler ne odobrite nujno potrebnih dovoljenj.

Prav tako boste lahko ob vsakem ponovnem zagonu vprašani, ali se tokrat strinjate s podelitvijo dovoljenj. Enako v večini primerov velja pri posodobitvah, ko vas aplikacija lahko znova prosi za dovoljenje ali za odobritev dodatnih dovoljenj, bodisi zaradi novih varnostnih predpisov ali na novo dodanih funkcij.

Katera Android dovoljenja poznamo?

 • Stiki: branje, ustvarjanje in urejanje seznama stikov uporabnika ter dostop do seznama vseh računov, ki so v uporabi na napravi.
 • Dnevniki klicev: aplikacije na podlagi tega dovoljenja lahko berejo in zapisujejo dnevnike telefonskih klicev.
 • Koledar: dovoljenje, ki aplikacijam omogoča branje, ustvarjanje, urejanje ali brisanje dogodkov v koledarju.
 • Kamera: zajem fotografij in videoposnetkov, pretakanje posnetkov.
 • Senzorji: dovoljenje za dostop do osebnih zdravstvenih podatkov in štetja korakov iz povezanih merilnikov srčnega utripa, fitnes sledilnikov, pametnih ur in podobnih senzorjev.
 • Datoteke in mediji: dostop do datotek, medijev, fotografij in vsega, kar se nahaja na lokalnem in zunanjem pomnilniškem pogonu.
 • Lokacija: dostop do lokacije v realnem času z uporabo mobilnih podatkov, Wi-Fi-ja in GPS funkcije za visoko natančnost.
 • Mikrofon: za snemanje zvoka in videa.
 • Naprave v bližini: dovoljenje, da aplikacija lahko poišče druge naprave v bližini, se z njimi poveže in določi lokacijo.
 • Telefon: dostop do telefonske številke in do informacij o omrežju. Dovoljenje je potrebno za klice, VoIP, VoLTE, glasovno pošto, preusmeritev klicev in za urejanje dnevnikov klicev.
 • Fizična aktivnost: dostop do dnevnikov telesne dejavnosti, kot so štetje korakov in podatki o vadbi. Tesno povezan z dovoljenjem “Senzorji”.
 • SMS/Sporočila: branje, prejemanje in pošiljanje SMS ali MMS sporočil.

Android dovoljenja za vsako posamezno aplikacijo in storitev lahko urejate kadarkoli, tudi po odobritvi. Urejate jih v nastavitvah telefona, na voljo pa imate dva načina: razvrščanje po dovoljenjih ali urejanje dovoljen znotraj posamezne aplikacije.

Android-dovoljenja-lokacija-kamera-mikrofon (1)

Kako dodeliti in odstraniti dovoljenja za vsako posamezno aplikacijo?

Če želite videti, katera dovoljenja ima določena aplikacija, pojdite v Nastavitve > Aplikacije > Upravljanje aplikacij. Izberite aplikacijo, za katero želite preveriti dovoljenja (na primer Facebook) in kliknite na razdelek »Dovoljenja«.

Prikazal se vam bo pregleden seznam, katera dovoljenja so aktivna in katera ne. Status spreminjate s klikom na izbrano dovoljenje in med možnostmi izberete: Dovoli, Zavrni, Samo med uporabo aplikacije, Vprašaj vsakič in Nikoli ne dovoli.

Kako lahko filtrirate posamezna dovoljenja?

Dovoljenja si lahko ogledate tudi tako, da filtrirate po določenem dovoljenju. Če na primer želite izvedeti, katere aplikacije imajo dostop do kamere, obiščite meni Nastavitve > Aplikacije > Dovoljenja > Dovoljenja/Upravitelj dovoljenj (imena nastavitev se lahko razlikujejo glede na model telefona). V odprtem meniju boste lahko brskali po vseh razpoložljivih dovoljenjih v telefonu. Če vam je neprijetno, da ima prav vsaka aplikacija dostop do vaše kamere, lahko na ta način najhitreje omejite dostop.

Katera dovoljenja dovoliti in katera zavrniti?

Android-dovoljenja-lokacija-kamera-mikrofon (4)

Scenarija, kjer je telefon z vašimi podatki v celoti zaščiten, pravzaprav ni. Lahko zavrnete vsa dovoljenja in si s tem zagotovite večji nivo zasebnosti, vendar v praksi to ni izvedljivo, če želite, da telefon in aplikacije delujejo brezhibno. Upravljanje dovoljenj je postalo nekaj samoumevnega. Večina uporabnikov privzeto dovoli vsa dovoljenja, saj se tako najhitreje znebijo pojavnih oken. Pri priznanih razvijalcih aplikacij v veliki meri to ne predstavlja težave. Ugledni razvijalci običajno zahtevajo samo dovoljenja, ki jih aplikacija resnično potrebuje za delovanje. To pa ni dogma, ki bi se je morali vedno držati.

Tudi ugledni razvijalci lahko dodajo dovoljenje za določeno funkcijo, ki je aplikacija ne potrebuje. Namen je seveda zbiranje osebnih podatkov za diagnostične in oglaševalske namene. Vedno razmislite, ali je zahtevano dovoljenje primerno za aplikacijo in bodite previdni pri tistih, ki se ne zdijo smiselna. Aplikacije za urejanje datotek bodo na primer potrebovale dostop do shrambe, do lokacije ali vaših zdravstvenih podatkov pa verjetno ne potrebujejo dostopa.

Android dovoljenja si lahko ogledate tudi pred namestitvijo aplikacije. V trgovini Google Play kliknite na opis aplikacije in pri nekaterih razvijalcih boste našli seznam zahtevanih dovoljenj.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84
Dobro fakulteto naredijo dobri profesorji in ne lepi zidovi Veliko pozornost usmerjajo v zaposlovanje predavateljev in raziskovalcev, ki imajo poleg doktorata znanosti na področju, ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640