Operacijski sistemi
18.09.2012 15:15
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google nasilno zatrl Androidovega konkurenta na Kitajskem

Pametni mobilnik Acer CloudMobile A800 z operacijskim sistemom Aliyun OS zaradi podjetja Google na bo ugledal luči sveta.
Pametni mobilnik Acer CloudMobile A800 z operacijskim sistemom Aliyun OS zaradi podjetja Google na bo ugledal luči sveta.

V drugi polovici lanskega leta se je na kitajskem trgu pojavil operacijski sistem Aliyun OS podjetja Alibaba Group. Ta se od drugih operacijskih sistemov razlikuje v tem, da je tesno povezan s storitvami računalništva v oblaku. Večina programske opreme je tu brezplačno na voljo kar v oblaku. Oblačni mobilni operacijski sistem Aliyun OS je pisan na kožo celo poganjanju računalniških iger.

Kitajski operacijski sistem Aliyun OS je med uporabniki storitev mobilne telefonije postal takoj priljubljen, saj v polni meri podpira tako HTML5, kot tudi Android aplikacije. Ker bi lahko v Deželi zmajev in drugod po svetu ogrozil prodajo mobilnikov s »čistokrvnim« operacijskim sistemom Android, mu je Google prekrižal pot. Njegovo »širjenje« je preprečil tako, da je partnerskemu podjetju Acer »prepovedal« prodajo pametnega mobilnega telefona CloudMobile A800 v vrednosti preračunanih 350 evrov. To je dosegel na način, da mu je zagrozil z izključitvijo iz njihove organizacije Open Handset Allience zaradi neposrednega kršenja določb o podpori Androidu.

Medtem ko Google podjetju Acer zaradi operacijskega sistema Aliyun OS očita nepotrebne fragmentacije Androidovega ekosistema, podjetje Alibaba Group zagotavlja, ga gre tu za njihov razviti mobilni operacijski sistem in ne kopijo Androida. Sistem temelji na osnovi programske kode GNU/Linuxu, ki ga kitajsko podjetje iz »ničle« razvija že dobra tri leta s skupino 1.600 razvijalcev. Ker bo podjetje Alibaba Group zaradi preklica prodaje pametnega mobilnega telefona Acer CloudMobile A800 utrpelo precejšnjo poslovno škodo, gre pričakovati, da se bo za pomoč obrnilo na kitajske oblasti. Te bi lahko podjetju Google v prihodnje še dodatno zagrenile »življenje«.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku