Operacijski sistemi
30.05.2022 13:37
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android 13 bo potreboval tehnologijo Huaweija?

Prihajajoči operacijski sistem za pametne telefone Android 13 naj bi potreboval tehnologijo podjetja, ki so ga v ZDA prepovedali.

Google sprejema zanimivo – in potencialno kontroverzno – odločitev z Androidom 13, pri čemer uvaja datotečni sistem, ki ga je razvil Huawei.

Google namreč načrtuje vključitev izboljšanega datotečnega sistema samo za branje (EROFS) v Android 13. Datotečni sistem je ustvaril Xiang Gao, ko je delal kot inženir pri Huaweiju. EROFS ponuja pomembne prednosti pred obstoječimi datotečnimi sistemi, vključno s stiskanjem in hitrostjo, ki prihrani prostor. To bi lahko povzročilo veliko hitrejše posodobitve in manjšo porabo prostora za shranjevanje.

Huawei je razvil EROFS za vključitev v jedro Linuxa, ki je osnova za Android. Kljub temu, da so ga sankcije pod vodstvom ZDA sčasoma izključile iz ekosistema Android, je datotečni sistem uradno postal del jedra Linuxa, z Linuxom 5.4. Uporablja se na milijonih naprav Huawei, uporabljajo pa ga tudi drugi proizvajalci.

Google zdaj načrtuje, da bo to privzeti datotečni sistem za particije (samo za branje) pri osnovnem sistemu Android. Ker je sistemska particija uporabljena samo za branje, je stiskanje privlačna možnost za prihranek prostora pri datotekah, ki se spremenijo samo, ko se izvede posodobitev sistema. Na žalost ima večina kompresijskih sistemov pomembne omejitve zmogljivosti, ki jo EROFS posebej obravnava.

Če Google postavlja svojo težo za EROFS, ne pomeni, da ga bodo vse naprave samodejno uporabljale. Sprememba bo vplivala samo na naprave, ki se privzeto zaženejo s sistemom Android 13, in samo na tiste, ki imajo vgrajene Googlove storitve. To pomeni, da naprave, ki izvajajo AOSP (Android Open Source Project), ne bodo uporabljale tehnologije EROFS.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem Huawei


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več