Računalništvo, telefonija
23.12.2010 11:40

Deli z drugimi:

Share

Ameriška Zvezna komisija za komunikacije potrdila neodvisnost svetovnega spleta

Svetovni splet bi moral biti povsem neodvisen!
Svetovni splet bi moral biti povsem neodvisen!

Neodvisnost svetovnega spleta je problematika, ki se zadnje čase pogosto pojavlja na različnih konferencah doma in po svetu. Na našo srečo bo svetovni splet ostal neodvisen še vsaj nekaj let. Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (Federal Communications Commission) je namreč pred kratkim s tesno večino potrdila skupek pravil o neodvisnosti interneta, ki ga je pripravljala kar dolgih sedem let.

S potrditvijo svežnja pravil o neodvisnosti interneta s strani ameriške Zvezne komisija za komunikacije je bil storjen velik korak za uporabnike svetovnega spleta. Z njimi je namreč določeno, da ponudniki dostopa do interneta prek fiksnega omrežja ne smejo nerazumno in neupravičeno diskriminirati spletnega prometa. To posledično pomeni, da ponudniki dostopa do svetovnega spleta ne bodo več smeli ponujati plačanega prednostnega prometa in storitev, povezanih z njim.

Čeprav številni kritiki sprejetim pravilom očitajo ohlapnost ter diskriminacijo med žičnim in mobilnim dostopom do svetovnega spleta (slednji vanj ni vključen), gre tu zagotovo za pomemben korak v smeri zagotavljanja neodvisnosti interneta. Kljub temu bo uveljavljanje novih pravil v praksi vse prej kot enostavno. Ameriški sodni senat je namreč aprila letos razsodil, da ameriška Zvezna komisija za komunikacije nima pristojnosti zahtevati od ponudnikov neodvisen dostop do svetovnega spleta. Kljub temu vojna še ni izgubljena. Ameriška Zvezna komisija za komunikacije je namreč na sodbo sodišča vložila pritožbo.


Prijavi napako v članku