Računalništvo, telefonija
22.04.2020 08:55

Deli z drugimi:

Share

Ameriška vojska z najboljšim 3D kovinskim tiskalnikom na svetu

Ameriška vojska je za najboljši 3D tiskalnik na svetu odštela kar preračunanih 13,8 milijonov evrov.
Ameriška vojska je za najboljši 3D tiskalnik na svetu odštela kar preračunanih 13,8 milijonov evrov.

Domačimi uporabniki vse bolj posegajo po tridimenzionalnih (3D) tiskalnikih, saj so postali zmogljivi in cenovno dostopni. Poleg same tehnologije je fascinantna predvsem hitra in enostavna izdelava fizičnega modela izdelka. Z uporabo različnih filamentov oziroma polnil lahko ustvarimo izdelke, ki imajo uporabno vrednost, pa naj so to igrače ali kaj bolj resnega. Zato ne preseneča, da tridimenzionalni tiskalniki postajajo vse bolj priljubljeni tudi v drugih panogah, trenutno pa prednjačijo predvsem v ameriški kopenski vojski. Ta je nedavno od ameriške družbe celo naročila največji in najbolj natančen 3D tiskalnik za kovinske izdelke na svetu.

Omenjeni tiskalnik je bil izdelan izključno za potrebe ameriške vojske in je zmožen tiskati kovinske predmete velikosti do 1 x 1 x 0,6 metra z izjemno visoko natančnostjo. Ta velikanski stroj oziroma tiskalnik izstopa tudi po hitrem tiskanju in zmožnosti izdelave predmetov iz jeklenih zlitin, ki so do 50 odstotkov trdnejši v primerjavi z drugimi kovinskimi zlitinami. Ameriška vojska se je za izdelavo tovrstnega tridimenzionalnega tiskalnika odločila predvsem zaradi tega, ker obstoječe komercialne rešitve niso ponujale tiskanja velikih predmetov in natančnosti, potrebne za vojaške namene.

Tridimenzionalen tiskalnik za ameriško vojsko deluje na principu zlitja kovinskega prahu z laserjem ali tehnologije, imenovane selektivno lasersko sintranje (SLS). Velikost tiskalnika, njegove zmogljivosti, hitrost in kakovost tiskanja pa seveda niso poceni, zato je morala ameriška vojska za ta tiskalnik odšteti kar preračunanih 13,8 milijonov evrov. Namen tiskalnika pa bo izdelati različne predmete za vojaške namene, kot so oklep, orožje ali vojaški rezervni deli in nadomestni deli. S pomočjo novosti bo ameriška vojska lahko hitro popravila svojo opremo, a tudi hitro razvila prototipe novih hiperzvočnih raket ali brezpilotnih letal napredne zasnove in visoke kakovosti.


Prijavi napako v članku