Računalništvo, telefonija
22.06.2011 16:01
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriška vojska z mikrovalovnimi bojnimi glavami?

Prihodnost vojskovanja je v elektronskem orožju!
Prihodnost vojskovanja je v elektronskem orožju!

Ameriška vojska je naredila nov korak naprej v smeri kibernetskega vojskovanja. Tokrat je namreč zadolžila podjetje Raytheon, ameriškega orožarskega velikana, za pripravo novega orožja, ki bo strah in trepet vseh sodobnih vojaških sil. Tu bo dejansko šlo za raketno bojno glavo, ki bo namesto razstreliva nosila močan generator mikrovalov.

Tu bo dejansko šlo za taktično orožje vrste HPM (High-Powered Microwave), ki bo strah in trepet vseh vozil in naprav, opremljenih z elektroniko. Elektronsko vodena raketa bo tarče namreč »napadla« z usmerjenim tokom mikrovalov. To so elektromagnetni valovi z valovnimi dolžinami med infrardečo svetlobo in radijskimi valovi. Mikrovalovi uničijo elektronske komponente s poganjanjem visokih tokov po njih (indukcija).

Ker sodobno vojskovanje brez elektronske opreme ni več mogoče oziroma je močno oteženo, bi ameriška vojska v primeru uporabe mikrovalovne bojne glave imela veliko terensko premoč nad sovražnikom. In to še ni vse. Mikrovalovna bojna glava bo še »izmerila« uspešnost napada in »ugotovitve« posredovala vojaškemu poveljstvu. Pri tem velja še omeniti, da ameriška vojska v sodelovanju s podjetjem BAE Systems že pripravlja elektronsko bombo, ki bo namenjena uničevanju ladij, izvidniških letal in platform za izstrelitev raket. Upajmo, da nas morebitna kibernetska vojna ne bo pahnila v srednji vek.


Prijavi napako v članku