Računalništvo, telefonija
19.08.2011 14:46

Deli z drugimi:

Share

Ameriška policija preizkuša sistem za napovedovanje zločinov

Nas bo policija v bližnji prihodnosti aretirala še preden bomo sploh storili kakšno kaznivo dejanje?
Nas bo policija v bližnji prihodnosti aretirala še preden bomo sploh storili kakšno kaznivo dejanje?

Če ste si ogledali filmsko uspešnico Minority Report ste zagotovo zasledili, kako je lahko tam policija s posebno »tehnologijo« predvidevala zločine. Organi pregona so lahko z veliko verjetnostjo napovedovali, na katerih krajih in kakšne vrste zločin se bo zgodil v nekem določenem časovnem obdobju. Verjeti ali ne, podoben sistem za napovedovanje zločinov že preizkušajo ameriške policijske službe v kalifornijskem mestu Santa Cruzu.

Ameriški organi pregona so za napovedovanje zločinov pripravili poseben računalniški program za simuliranje. Ta na podlagi ažurnih podatkov o kriminaliteti oceni, v katerih predelih mesta naj bi se na določen dan zgodilo največ kaznivih dejanj. Računalniški program skupno izračuna 10 najbolj verjetnih žarišč uličnega kriminala, pri čemer eno žarišče obsega površino 22.500 kvadratnih metrov oziroma velikost 3 nogometnih igrišč.

Ameriška policija je z delovanjem računalniškega programa za napovedovanje zločinov nadvse zadovoljna. Število vlomov v stanovanja se je namreč v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za slabo tretjino. Ameriški organi pregona razmišljajo še o možnosti, da bi sistem za napovedovanje zločinov obogatili še s podatki o osumljencih in z njimi povezanih osebah. Ta sistem naj bi še dodatno pripomogel k znižanju kriminalitete. Tu se seveda postavlja povsem legitimno vprašanje, ali bo mogoče to tehnologijo zlorabiti za skrito nadzorovanje povsem običajnih ljudi.


Prijavi napako v članku