Računalništvo, telefonija
02.08.2017 09:08

Deli z drugimi:

Share

Ameriška mornarica s konceptom 3D natisnjene podmornice

Ameriška vojska bo v prihodnosti podmornice kar tiskala!
Ameriška vojska bo v prihodnosti podmornice kar tiskala!

Nesporno dejstvo je, da so sodobni tridimenzionalni tiskalniki med uporabniki vse bolj priljubljeni, saj omogočajo hitro, enostavno izdelavo fizičnega modela izdelka zgolj na osnovi računalniškega modela. Z njimi lahko tiskamo predmete z uporabo plastike, keramike in kovine, možno pa je natisniti celo hiše. Kot vse kaže pa tehnologija tridimenzionalnega tiskanja postaja vse bolj zanimiva tudi na vojaškem področju.

Medtem ko so vojaške sile uporabljajo 3D tehnologijo za tiskanje manjših predmetov, je ameriška mornarica šla tu korak dlje, saj so v sodelovanju z laboratorijem Oak Ridge razvili 3D natisnjen model podmornice. Koncept podmornice Optionally Manned Technology Demonstrator bo v dolžino meril kar devet metrov, za tiskanje delov pa bo uporabljen industrijski 3D tiskalnik Big Area Additive Manufacturing. Vsi natisnjeni deli iz ogljikovih vlaken pa bodo nato povezani ročno v celoto, ta pa bo namenjena preizkušanju.

Medtem ko je za konvencionalno podmornico treba odšteti med preračunanimi 510 tisočimi evrov in preračunanimi 680 tisoč evrov in njena izdelava traja približno pet mesecev, to ne bo držalo za natisnjeno podmornico. Njena cena bo namreč do 90 odstotkov nižja, celotna proizvodnja pa naj bi trajala manj kot mesec dni. Ameriška mornarica je prepričana, da bi lahko 3D natisnjene podmornice vstopile v operativno rabo že do leta 2019, saj bo 3D tiskanje do takrat postalo zanesljivo in cenovno še bolj dostopno.


Prijavi napako v članku