Procesorji
12.06.2009 06:35
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AMD onemogočil vključitev dodatnega jedra v Phenomih II X3

Procesorjem AMD Phenom X3 in X4 se bodo kmalu pridružili še cenovno ugodni Athloni II X3 in X4.
Procesorjem AMD Phenom X3 in X4 se bodo kmalu pridružili še cenovno ugodni Athloni II X3 in X4.

Podjetje AMD je na začetku letošnjega leta pričelo s trženjem svojih prvih procesorjev za osebne računalnike, ki so združljivi s sistemskimi pomnilniki DDR3. Šlo je za novi družini procesorjev Phenom II X4 in X3, ki se medsebojno razlikujeta le po številu aktivnih procesorskih jeder. Procesorji Phenom II X3 so namreč Phenomi II X4 z enim neaktivnim jedrom.

Le nekaj mesecev zatem so korejski računalniški zanesenjaki odkrili način, kako lahko na določenih osnovnih ploščah s sistemskim jedrom AMD 790GX in funkcijo ACC (Advanced Clock Calibration) vključijo neaktivno jedro pri procesorjih Phenom II X3 720 in 710. Nova metoda naj bi delovala predvsem na procesorjih s serijsko številko 904xxxx in na matičnih ploščah Biostar in Asrock. Postopek aktiviranja neaktivnega jedra pri procesorjih Phenom II X3 720 in 710 je sila enostaven, saj je potrebno le v strojni kodi BIOS vključiti funkcijo Advanced Clock Calibration (nastavitev na “Avto”) in ponovno zagnati sistem.

Ker metoda aktiviranja neaktivnega jedra pri procesorjih Phenom podjetju AMD »odžira« zajeten kup zaslužka, so njihovi inženirji pred kratkim pripravili posodobitev strojne kode BIOS za vse osnovne plošče, ki to omogočajo. To pomeni, da so bili proizvajalci osnovnih plošč prisiljeni v posodobitev svojih izdelkov in objavo nove strojne kode na njihovih spletnih straneh.

Edina svetla izjema tu je podjetje Gigabyte, saj je v strojno kodo svojih matičnih plošč s sistemskim jedrom AMD 700 vgradil posebno funkcijo “Hybrid mode“, s pomočjo katere lahko odklenemo jedra tako procesorjem Phenom II X2 in X3 kot tudi Athlonom II X3, ki bodo šele prispeli na prodajne police trgovin.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku