Računalništvo, telefonija
02.03.2021 14:55

Deli z drugimi:

Share

AMD EPYC Genoa: Procesorji z močjo brez konkurence!

Procesorji AMD EPYC Genoa bodo namenjeni najzahtevnejšim opravilom!
Procesorji AMD EPYC Genoa bodo namenjeni najzahtevnejšim opravilom!

Podjetje AMD nas že dalj časa razveseljuje z novimi procesorji Ryzen družine 5000 (Zen 3), ki so namenjeni osebnim računalnikom. Novinci prinašajo precejšnje povečanje zmogljivosti v primerjavi z njihovimi predhodniki, poraba električne energije pa je občutno manjša, kar se posledično odraža v daljši avtonomiji računalnikov. Za naslednje leta pa inženirji podjetja AMD pripravljajo novo generacijo procesorjev družine EPYC, ki bodo seveda namenjeni strežnikom in delovnim postajam, njihova zmogljivost pa naj bi bila izjemna.

Novi procesorji podjetja AMD bodo opremljeni s procesorskimi jedri Zen 4, ti pa bodo izdelani s pomočjo 5-nanometrske tehnologije. Sprva naj bi bili na voljo za strežniške procesorje EPYC (Genoa), na trg pa naj bi prispeli leta 2022. Novi procesorji bodo med drugim prinesli podporo tako za sistemske pomnilnike DDR5 kot za podatkovno vodilo PCI Express 5.0. Novinci žal ne bodo združljivi z obstoječimi rešitvami, saj bodo opremljeni s povsem novim podnožjem Socket SP5 (LGA 6096), ki bo nasledil zdajšnjega SP3 (LGA 4094).

Novi procesorji AMD EPYC naj bi imeli za preračunavanje podatkov na voljo do 96 fizičnih procesorskih sredic oziroma do 192 navideznih procesorskih niti, kar jim bo seveda zagotavljajo računsko moč brez primere. V novince bo vgrajen 12-kanalni pomnilniški krmilnik za pomnilnike DDR5-5200, za preostale naprave pa bo na voljo kar 129 podatkovnih linij PCI Express, ki bodo polno združljive s standardom PCI Express 5.0.

Novinci pri delovanju ne bodo varčni z električno energijo, saj bodo pri polni obremenitvi lahko porabili do 400 vatov električne moči. Kljub temu bodo procesorska jedra izdelana s pomočjo 5-nanometrske tehnologije. Novi procesorji AMD EPYC se bodo po prepričanju poznavalcev lahko brez težav kosali z novimi procesorji Intel Xeon Sapphire, ki bodo prav tako prinesli podporo za vodilo PCI Express 5.0 in sistemske pomnilnike DDR5.


Prijavi napako v članku